Karl-Eduard Salumäe • 31. märts 2020 kell 13:45

Filosoof: kriisis toimunud muutused panevad imestama

Tallinna Ülikooli filosoofia külalislektor ja doktorant Oliver Laas  Foto: Erakogu

Tallinna Ülikooli filosoofia külalislektori ja doktorandi Oliver Laasi hinnangul võivad koroonakriisil olla ühiskonna, majanduse, poliitika ja sotsiaalsfääri toimimisele kaugele tulevikku ulatuvad mõjud.

„Ma isiklikult vaatan mõningase imestusega seda, kuivõrd lihtne on olnud ära teha neid tehnoloogilisi muudatusi töökorralduses, mille suhtes varem tööandjad ja ka töötajad ise jalgu lohistasid. Näiteks virtuaalsed koosolekud ja kaugtöö, mis on ääretult hõlbustavad näiteks inimeste jaoks, kellel on liikumispuue ja kes saaksid suurepäraselt kodus töötada, aga kellele varem vastu ei tuldud,“ rääkis Laas Äripäeva raadio saates „Eetris on Tallinna Ülikool“.

„Samamoodi on haigena mitte tööl käimine praegu norm. Varem tundus vähemalt Eesti ühiskonnas valitsevat vastupidine norm – kuni haiglasse pole vaja minna, peaks tööpostil olema,“ lisas ta.

Laia teemadespekriga Oliver Laas on oma uurimistöös tegelenud metafüüsika, loogika, semiootika, mängu-uuringute ja tehnoloogia filosoofiaga. Muu hulgas on ta astunud avalikult üles teemadega nagu kriitiline mõtlemine, virtuaalne sõprus, tehisintellektiga seotud tulevikustsenaariumid ja eetilised küsimused, transhumanism ning üksindus filosoofilisest aspektist. Mitu neist tulevad saates jutuks.

Laasi intervjueeris Karl-Eduard Salumäe.

Kuula saadet siit:

Hetkel kuum