• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suusahüppajad Võru kohal

  Johansonid asutasid 1993. aastal ASi Johnny ning rajasid oma vanaema talu maadele tankla. Asukoht Võru külje all Haanja-Luhamaa teeristil on soodne ja kuulus -- varem postamenteerus seal vene tank.
  Esimesena Võrus hakkas Johnny tankla pakkuma täisteenindust, kliendil polnud vaja autost väljuda.
  Möödunud aasta lõpus ostsid vennad ära Luhamaa rahvamaja koos krundiga. «Kavatseme sinna rajada oma müügipunkti ja bensiinijaama, aga alles siis, kui transiit elavneb,» selgitab Kalmer Johanson.
  Kui vennad Võrus Vilja ja Vabaduse tänava ristile 900m² põrandapinnaga kaubanduskeskuse ja bensiinijaama rajamise välja käisid, vaadati neid imelikult.
  Et kaks noort meest 17 000 elanikuga Võru kaubandusse 10 miljonit krooni investeerida tahavad, pani ka kõige kangemad Lõuna-Eesti ärimehed kukalt kratsima. Pole ju võrulaste ostujõud sugugi suur ja turiste eksib sinnakanti suhteliselt vähe.
  Vennad ise on optimistlikud. «Kuni siinmail veel ETK süsteem kaubandusturgu valitseb, on Võrus konkureerimisvõimalused paljulubavad,» märgib Urmas Johanson.
  «Korraliku kaubakeskuse rajamise idee tekkis juba kaks aastat tagasi, hiljem lisasime poele ka bensiinijaama,» ütleb Kalmer.
  ASide Tari ja Liivimaa Arhitektid ühistöös valminud kaubakeskuse projekt on lihtne ja ökonoomne, võib-olla sellepärast nimetatigi viilkatusega madala hoone eskiispilti Võru linnavolikogus heinaküüniks.
  «Võru linnavolikogu on nõus kõne all oleva ristmiku hoonestamisega, aga selleks peab linnavalitsus korraldama ideekonkursi sellele krundile parima äriidee leidmiseks,» ütleb Võru linnavolikogu esimees Tõnu Anton. Tema sõnul on AS Johnny oma taotlusega vaidlusaluse krundi hoonestamisprotsessi ainult kiirendanud.
  «Krundile on erastamisagentuur välja kuulutanud oksjoni, mis peaks toimuma 20. juunil,» teab Võru linnapea Andres Visnapuu. «Kui oksjonil tunnistatakse parimaks ASi Johnny pakkumine, ehitavad nemad, kui ei, siis keegi teine ja võib-olla midagi muud,» lisab linnapea.
  Igatahes on 10 miljoni krooni suurune potentsiaalne investeering Võrru täiesti võimalik ja sellistest summadest rääkimine pole Kagu-Eesti pealinnas just igapäevane asi.
  Kalmer Johanson on perspektiivikas suusahüppaja, kes võistles paari aasta eest ka Euroopa karikavõistluste etappidel. Soomes elades hüppas Kalmer kaasa sealsetel võistlustel.
  «Ainult sportimisest ära ei ela,» kommenteerib Kalmer. Vend Urmas lisab, et kui oleks aega pidevalt treenida, võiks Kalmer vabalt Eesti suusahüppajate koondisse kuuluda ja järgmistele taliolümpiamängudele kandideerida.
  «Nüüd on mul töö ja seljatagune, sellega on treeninguteks eeldused loodud,» märgib Fontese erakoolis ärijuhtimist õppiv Kalmer. Vend Urmas lõpetas aasta tagasi Soomes kommertskooli ja tahab omandatud teadmisi uues kaubakeskuses ellu viima hakata.
  «Arvan, et pisipoodide aeg peab ka siin ükskord ümber saama,» arvab Urmas. Tema väitel oleks AS Johnny võimeline ehitama kogu müügikompleksi valmis poole aastaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
USAst oodatakse signaali intressimäära tõusuks
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
USA Föderaalreservilt oodatakse kolmapäeval signaali, et nad on valmis tõstma intressimäära juba märtsikuus, kui toimub järgmine kohtumine. See aga võib negatiivselt mõjutada Aasia turgude taastumist.
President noppis majandusnõuniku keskpangast
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
President Alar Karise majandusnõunikuna alustab alates 1. veebruarist tööd Kaspar Oja.
SEB: rammus hinnatõus hammustab Eesti majanduskasvu väiksemaks
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.
Koroonaviirus ei ole enam Eesti majanduse suurim probleem, sest hinnatõus jõuab kahekohaliste numbriteni, kirjutab SEB oma ülevaates ja alandab Eesti majanduse kasvuootust.