10. oktoober 1996 kell 22:00

Hispaania ja Itaalia järgivad valitsevat trendi

Süveneva kahtluse, et riigid parandavad finantsnäitajaid eelarvesummadega manipuleerides, ütles sel nädalal välja Saksamaa keskpanga juht Hans Tietmeyer.

«(EMU) liikmete valikul on oluline see, et liikmesriigid ei täidaks tingimusi üksnes kõike väljapaneva lühiajalise pingutuse abil,» ütles Tietmeyer.

Maastrichti tingimuste koostamisel loodeti tagada pikaajaline «pidev» defitsiidi alanemine, kuid mitme riigi hiljuti avaldatud eelarveprojektist ilmneb püüd ilustada ühekordsete laekumistega 1997. a näitajaid, mille põhjal EMU liikmed valitakse.

Prantsusmaa näiteks loodab oma tulusid 37,5 miljardi frangi (7,2 miljardit dollarit) võrra suurendada telekommunikatsiooniettevõtte France Telecom osalise erastamise arvel, ehkki erastami-sest laekuvaid summasid ei olnud esialgu kavas defitsiidi hindamisel arvestada.

Itaallased on kasutanud 12 000 miljardit liiri (7,9 miljardit dollarit) lähemalt määratlemata «riigikassa operatsioonide» arvel, lähendamaks eelarvedefitsiiti 1997. aasta kolme protsendi tasemele. Itaalia peaminister Romano Prodi teatas hiljuti, et «kui see prantslastele lubatud on, võime meiegi neile paari trikki näidata».

Ka Belgia on kasutanud ühekordset tulude suurenemist keskpanga kullareservide müügi arvel, millega eelarvesse laekub täiendavalt 222 miljardit Belgia franki (seitse miljardit dollarit). Hispaanlased on eelarve koostamisel lähtunud eeldusest, et sisemajanduse kogutoodang suureneb tuleval aastal kolm protsenti, mida paljud peavad liiga optimistlikuks prognoosiks.

Numbrite väänamine ei lahenda aga peamist probleemi: kui 1997. aasta näitajad on oma eesmärgi täitnud, võib 1998. aasta defitsiidist kujuneda ebameeldiv üllatus. FT-TE

Hetkel kuum