Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Hoiupanga suuraktsionär Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD) müüs Hoiupanga aktsiaemissioonil märgitud uued aktsiad Hansa Investeeringutele.
    EBRD Eesti esindaja Andre Küüsvek ütles eile, et EBRD kasutas aktsiaemissiooni eelisostuõigust majanduslikel põhjustel.
    Hoiupanga uued emiteeritavad aktsiad on Küüsveki kinnitusel maha müüdud Hoiupanga uue aktsiaemissiooni korraldajale Hansa Investeeringutele.
    Küüsvek ütles, et tema ei saa tehingu hinda avaldada.
    Hoiupanga aktsionärid kinnitasid üldkoosolekul 3,2 miljoni uue aktsia emissiooni hinnaks 33,5 krooni aktsia. Börsil on Hoiupanga aktsia hind praegu veidi üle 40 krooni.
    Kuni tänaseni saavad vastavalt otsusele aktsiaid märkida panga praegused aktsionärid võrdeliselt oma aktsiate nimiväärtuse summaga. Kui aktsiaid jääb üle, võib panga juhatus pikendada emissiooni 14. novembrini või tühistada märkimata aktsiad.
    Nii Hansapangale kui ka EBRD-le kuulub praegu 21,05 protsenti ning Eesti Pangale 16,92 protsenti Hoiupanga aktsiatest.
    Hoiupanga aktsiakapitali uus suurus on 165 miljonit krooni. BNS
    Eesti välisminister Siim Kallas ja Venemaa välisminister Jevgeni Primakov kohtuvad 5. novembril Petroskois.
    Venemaa esitas Eestile selleks kohtumiseks kirjaliku kinnituse ja praegustel andmetel see ka toimub, ütles välisministeeriumi pressisekretär eile.
    Kallas ja Primakov peavad läbirääkimisi Petroskois Barentsi mere riikide nõukogu välisministrite istungi raames.
    Eesti ja Vene välisministri kohtumisega samal päeval võib Primakov kohtuda ka Läti välisministri Valdis Birkavsiga, ütles Karjala välissuhete ministeeriumi pressiesindaja Jevgeni Davõdov.
    Kallase ja Primakovi läbirääkimiste peateemaks kujuneb kahe riigi vaheline piirivaidlus. BNS
    1997. aasta riigieelarve projekti arutanud riigikogu rahanduskomisjon tegeles oma istungil peamiselt kokkuhoiuvõimaluste otsimisega ja kärpis eelarve kulusid, ütles rahanduskomisjoni aseesimees Jürgen Ligi.
    120 eelarvele tehtud muudatusettepanekust leidis komisjonis täielikult toetust vaid kümmekond, mõningaid ettepanekuid aktsepteeriti osaliselt.
    Kõige enam -- 20 miljoni krooni võrra -- kärbiti komisjonis kaitseministeeriumi kulusid. ETA
    Valitsus toetas eile ettepanekut rakendada käibemaksu nullmäära tuule- ja veejõu abil toodetud energiale.
    Justiitsminister Paul Varul ütles, et eelnõu näeb ette tuule- ja veejõu, päikesepatareide ning nende osade maaletoomise käibemaksustamise rahandusministri poolt määratud määra ulatuses.
    Eelnõu esitas riigikogu keskkonnakomisjon. BNS
    Taani reisiajakirja Nordic Travel Journal teatel üritas Scandinavian Airlines System (SAS) takistada Estonian Airil Kopenhaageni-lendude jätkamist.
    Estonian Air tahtis taastada kevadel katkestatud lennuühendust Taani pealinnaga 27. oktoobril, kuid SAS ei soostunud vähendama oma lendude arvu Tallinnast Kopenhaagenisse. SAS lendab praegu Kopenhaageni vahet kaks korda päevas.
    SASi pressiesindaja ütles, et Estonian Air võib alustada lennuühendust Kopenhaageniga, kuid SAS ei taha jätta ära üht oma kahest lennust.
    Maersk Airi president Bjarne Hansen ütles Nordic Travel Journalile, et «kolmeks lennuks päevas reisijaid ei jätku ning seetõttu peaks nii SASil kui Estonian Airil olema vaid üks lend päevas». BNS
    Eesti juhtivate ehitusfirmade hulka kuuluva AS EMV üheksa kuu puhaskasum oli 11,7 miljonit krooni ehk üheksa protsenti rohkem kui mullu samal ajal.
    EMV teatas, et ettevõtte üheksa kuu käive oli 247,6 miljonit krooni. See on 122 miljonit krooni rohkem kui möödunud aasta samal perioodil.
    EMV arendusdirektor Raul Hindov ütles, et ettevõtte käive peaks aasta lõpuks ulatuma üle 300 miljoni ja kasum tõenäoliselt 14-15 miljoni kroonini.
    EMV kavatseb oma aktsiad noteerida Tallinna väärtpaberibörsi vabaturul. BNS
    Järgmise nädala algul koguneb esmakordselt riigikogu ajutine komisjon, kes peab tegema kindlaks kohalikes omavalitsustes tehtud varaliste tehingute asjaolud ja uurima omavalitsuste korruptsioonijuhtumeid.
    Ajutise komisjoni moodustamise algatas Feliks Undusk koos kolme riigikogu liikmega selle aasta aprillis, kui tõusid päevakorda Tallinna linnapea Jaak Tamme ja endise aselinnapea Ivar Lindpere korteritehingud. ETA
    Eile moodustati reisiparvlaev Regina Baltica pardal Eesti suurettevõtete assotsiatsioon, kuhu kuulub 53 Eesti suurettevõtet.
    Eile valiti assotsiatsiooni üheksaliikmeline juhatus, kes peab läbi töötama põhikirja projekti. Lähitulevikus on kavas valida ka juhatuse esimees. Assotsiatsiooni põhieesmärk on ühe kohalviibinud ärimehe sõnul teha lobby Eesti majanduse ja tööstuse arenguks nii kohapeal, kui ka välismaal. ÄP
    Endine keemiatööstusettevõtte Silmet kommertsdirektor Mart Laanemäe asus esmaspäeval tööle välisministeeriumi nõunikuna, teatas ministeeriumi personaliosakonna peadirektor Jüri Seilenthal.
    Laanemäe põhifunktsiooniks on kohtumine ja info vahetamine välisdiplomaatidega, ütles Seilenthal. Tema sõnul täidab Laanemäe osaliselt ka ministeeriumi asekantsleri ülesandeid.
    Erinevalt varasemast asekantslerist Raul Mälgust ei hakka Laanemäe juhtima riikidevahelisi läbirääkimisi ega kureerima ministeeriumi poliitika- ja pressiosakonna tööd, lisas Seilenthal.
    Kanadas sündinud Mart Laanemäe juhatas varem raadiojaama Vaba Euroopa eesti toimetust ning töötas eelmise aasta sügisest selle aasta suveni RASi Silmet kommertsdirektorina. Laanemäe kutsus Silmetisse ettevõtte praegune peadirektor Priit Saksing.
    Kuni 1. septembrini välisministeeriumi asekantsleriks olnud Raul Mälk asus 24. septembril tööle Eesti suursaadikuks Londonis. ÄP
    Eilsel enampakkumisel Pärnu täitevbüroos ostis Pärnu linakombinaadi tervikvarad AS Riidenal.
    Pärnu täitevbüroo täitur Kristel Ernits ütles, et Riidenal ostis Pärnu linakombinaadi alghinnaga 33,4 miljonit krooni.
    Ernitsa sõnul ei kaasne Riidenalil linakombinaadi ostuga mingeid kohustusi.
    Ernits lisas, et enampakkumisel osales vaid üks ostja. Viimasel ajal läks linakombinaadi toodang täielikult ekspordiks. BNS
    Valitsus kiitis teisipäeval heaks kaasomandis oleva elamu mõttelise osa erastamise seaduse eelnõu, mis annab võimalikult paljudele üürnikele reaalse võimaluse korter erastada.
    Justiitsminister Paul Varul ütles pressikonverentsil, et keskne küsimus on majades, millest osa tagastatakse ning osa jääb riigile.
    Kui riigile jäävast osast tahetakse mingi osa erastada, kerkib küsimus, millised korterid erastada ja millistes elavad inimesd jäävad omaniku üürnikeks, ütles Varul.
    Valitsuses heakskiidetud majandusministeeriumi ettepanek näeb ette anda võimalikult paljudele üürnikele reaalselt võimalus korter erastada. «See on parem sellest, kui kõik jäävad ilma,» märkis Varul. BNS
    Sõnumilehe uue peatoimetajana asub neljapäevast tööle seni Kaubalehe peatoimetajana töötanud Mart Luik (28).
    Usume, et Mart Luigel on head eeldused saada heaks peatoimetajaks, põhjendas Luige valikut Sõnumilehe nõukogu esimees Rein Kaarepere, lisades, et valik tehti mitme kandidaadi vahel.
    Luik ütles, et hakkab Sõnumilehe juures tööle sooviga tõestada, et Põhja-Eesti turule mahub kaks päevalehte. «Sõnumileht on aastaga tõestanud, et ta on ajaleheturul arvestatav jõud,» sõnas Luik. BNS
    Valitsus kinnitas teisipäeval rahvusvaheliselt kontrollitavate kalaliikide lubatud väljapüügi mahud tulevaks aastaks.
    Läänemere rahvusvahelise kalanduskomisjoni soovituste kohaselt võib Eesti jurisdiktsiooni alla jäävates vetes Läänemerel järgmisel aastal püüda 56 800 tonni räime, 56 650 tonni kilu ja 3200 tonni turska, ütles valitsuse pressiesindaja.
    Kalanduskomisjoni soovituse kohaselt võib Läänemere avaosas välja püüda 8471 ja Soome lahes 10 230 lõhet.
    Lisaks komisjoni soovitustele lähtus valitsus kalavarude seisundist ja rahvusvahelistest lepingutest. BNS
    Tallinna väärtpaberibörsi noteerimiskomisjon arutab kolmapäeval Tallinna farmaatsiatehase aktsiate noteerimist börsi põhinimekirjas, kinnitas börsi tegevdirektor Helo Meigas.
    Tallinna farmaatsiatehas esitas taotluse ettevõtte aktsiate noteerimiseks Tallinna väärtpaberibörsil 26. septembril. Praegu on ettevõtte aktsiaid kaubeldud börsi vabaturul. BNS
    Eesti konjunktuuriinstituudi uurimus näitab, et Eesti võib tax-free-kaubanduse juurutamise korral loota turistide ostumahu suurenemisele 20 protsendi võrra, mis annab kauplustele lisakäivet 44 miljonit krooni aastas.
    Uurimusest selgub, et käibemaksu tagastamine välisturistidele soodustab nii ostumahu kasvu kui turistide huvi suurenemist Eesti vastu.
    Välisturistide arv võib instituudi hinnangul tax-free-süsteemi rakendamisel kasvada 13 protsenti, mille tulemusena turistide kulutused Eestis suurenevad 610 miljoni krooni võrra aastas. Riigieelarvesse laekuks sel juhul käibemaksuna täiendavalt 90 miljonit krooni. BNS
    Tartus väärtpaberitehinguid vahendav AS Arengufinantseering kinnitab, et kaebas oktoobri algul ERA Panga kohtusse, tuues põhjuseks sõlmitud 1,8 miljoni kroonise aktsiatehingu mittetäitmise.
    ERA Panga tegevdirektor Jaak Kiiker ütles eile, et ühtegi sellist hagi ei ole ERA Panga vastu esitatud.
    Arengufinantseeringu esindaja vandeadvokaat Raivo Laus ütles, et aktsiaselts nõuab Tartu linnakohtule esitatud hagis tehingu tunnustamist panga poolt ja kokkulepete täitmist. BNS
    Vandeadvokaat Äili Rodi väitel ei reguleeri valitsuse õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise kord omandireformi paragrahvi 12 lõige 3 punkt 5 rakendumist, mitte omandireformi rakendumist, nagu oli eile artiklis «Palace'i himustab õigusjärgne omanik» ekslikult tema tsitaadina kirjas. ÄP
    Eelmises Äripäevas (nr 192, lk 24) ilmunud artikli «Inkassatsioonifirmadel läheb kuumaks» juurde lisatud fotol oli Intrum Justitia jurist Ivar Tammemäe, mitte firma tegevdirektor Raivo Paiste. Palume vabandust. ÄP
  • Hetkel kuum
5% Klubi, 99% tõenäosusega
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Martin Villig võitis Eduka Eesti konkursi oma ettepaneku sisu, mitte isiku tõttu. Tõsi, selle juures on üks konks, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kevadine hinnasula aktsiaturul paiskas ostukohad lagedale
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Kasumijahil investorid ja kauplejad otsivad turul õiget aega investeerimistehingute tegemiseks. Õnnestunud tehinguks on vaja aga õigele ajale pihta saada kaks korda – esimest korda siis, kui ost sooritatakse, ja teist korda siis, kui hoolikalt valitud positsioon maha müüakse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Pauligi kontserni tippu jõudnud Mariell Toiger: tuleb lihtsalt pihta hakata
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
“Julgus peale hakata on ikkagi pool võitu ja läbi selle on võimalik jõuda ka kaugemale,” ütleb Soome Pauligi kontserni juhatusse jõudnud Mariell Toiger.
Äripäeva arvamusliider: kui tahame Euroopa toetust Ukrainale, peame andma midagi vastu
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Kas eestlastest on saanud eurooplased? Lisaks: kui sügavaks osutub EKRE kriis ning kuidas teha päriselt rohepööret.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Kaitsevägi värbas varasemast oluliselt rohkem tegevväelasi
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
2023. aastal asus tegevteenistusse läbi aegade suurim arv inimesi, teatas kaitseressursside amet.
Riik loob 50 miljoni euroga kaitsetööstuse fondi
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.
Valitsus plaanib luua riikliku fondi, mis investeerib kaitsetööstusse raha otse ja erafondide kaudu. Praeguste ekspordigarantiide arvel suunatakse fondi 50 miljonit eurot.