12. jaanuar 1998 kell 22:00

Tallinna Pank ja Forekspank kandsid börsikahju

Forekspanga aasta kasum kahanes võrreldes suvel planeerituga börsikrahhi tagajärjel 20 protsenti 80 miljoni kroonini ja Tallinna Panga oma kevadel planeerituga võrreldes 73 protsenti 41 miljoni kroonini. Tallinna Panga tegevust peegeldas detsembris ligi 18 miljoni krooni suuruse kahju kandmine, mis oli suures osas tingitud ASi Molten kahjumi katmisest. Vaatamata kantud kahjule teenis Tallinna Pank detsembris ligi 4 miljoni krooni suuruse tegevuskasumi. Forekspanga detsembri kasum oli 2,4 miljonit krooni.

Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk hindas panga tegevusaastat kui normaalset kasvuaastat. Tema sõnul suutis pank täita aasta algul võetud plaani teenida vähemalt 71,8 miljonit krooni puhaskasumit.

Lukk tunnistas, et seoses üliedukate poolaastatulemustega otsustas panga juhatus suurendada aasta kasumiprognoosi, ent ettenägematu 60protsendiline börsilangus sundis panka taas kasuminumbreid korrigeerima.

Lukk ütles, et käesoleval aastal kavatseb pank Peterburi maksupolitsei käest kätte saada arestitud ligi 30 miljonit krooni. Panga uue aasta plaanid näevad ette kasvu jätkumist ja laienemist Venemaa suunal, märkis Lukk.

Tallinna Panga 14 miljoni krooni suurune kahju tuli panga investeerimisega seotud sidusettevõttelt AS Molten, mis teenis veel 1996. aastal pangale miljon krooni puhaskasumit. AS Molten on sidusettevõte, mille kaudu saab Tallinna Pank seaduslikult omada iseenda aktsiaid.

Tallinna Panga aastakasumist läks täiendavalt maha 6 miljoni krooni ulatuses laenuprovisjone, sest sügisene finantskriis suurendas probleeme laenude tagasisaamisel. Detsembris kattis Tallinna Pank 4 miljoni krooni ulatuses erakorralisi kulusid seoses ümberkorraldustega, milleks pank palkas rahvusvahelise konsultatsioonifirma McKinsey.

Tallinna Panga riski- ja varahalduse divisjoni direktor Rändy Hütsi ütles, et ei oska ASi Molten suurt kahju lähemalt kommenteerida. Kinnitamata andmetel tuli Molteni kahju Tallinna Panga grupi töötajatele mõeldud aktsiaoptsioonist. Optsiooni tarbeks ostis pank Molteni kontole augusti lõpus 570 000 Tallinna Panga aktsiat 41 miljoni krooni eest. Kuna aasta lõpuks langes suvine 72kroonine aktsia hind 39 krooni peale, pidi pank aktsiad tegeliku hinna peale alla hindama ja kandma 18 miljonit krooni kahju.

Hetkel kuum