5. veebruar 1998 kell 22:00

USA turud jätkavad rekorditega

Aktsiate hinnad Riia börsil näitasid eile esmakordselt sel aastal veidi tugevamat tõusu. Börsi käive jäi aga endistviisi tagasihoidlikuks. Maaklerite hinnangul olid tõusu taga kohalikud investorid, kes mängisid hinnatõusule pärast hiljutisi tugevaid langusi. See aga tähendab, et pikemat tõusuperspektiivi ei paista endiselt ning paremal juhul jääb hinnatase püsima. Siiski on võimalik, et turule jõudma hakanud 1997. a majandustulemused üksikute aktsiate hindu mõjutavad, ehkki Kaija positiivne resultaat jäi täiesti tähelepanuta.

Leedu aktsiad liikusid neljapäeval taas alla. Põhinimekirjas langesid taas mõlemad suurpangad, kuid maaklerid ennustasid, et kõrgemad hinnad börsivälisel turul võivad homme hinda tõsta ka kauplemissüsteemis. A-nimekirjas oli suurkukkujate hulgas Leedu Gaas. Käive oli küll naeruväärne 49 litti, kuid Litin-A tõmbas see tugevalt alla. Leedu aktsiate hinnatõusu pole ilmselt mõtet oodata enne, kui Eesti ja Läti turud on jalad taas alla saanud -- Vilniuse reaktsiooniaeg on tänu kauplemissüsteemile ikka olnud pikem.

Vene aktsiad näitasid neljapäeval taas tugevat tõusu, kuna turg sai mitmeid positiivseid signaale tipp-poliitikutelt. Jeltsini lubadus hoida reformimeelsed valitsuses aastani 2000 suurendas investorite usaldust valitsuse senise kursi jätkumise suhtes. Ka rahandusministeeriumi teade IMFi positiivsest hinnangust viimastele arengutele toetas turgu.

Juba eile teisipäeval hetkeks paistma hakanud kasumivõtt lõi viimast tõusu juhtinud USA suuraktsiate hinnad mõnevõrra alla. Analüütikute sõnul selles midagi üllatavat ega fundamentaalset polnud. Samal ajal jätkus laiemal turul tõus ning S&P500 püstitas 4. järjestikkuse rekordi 1006,9 punkti tasemel. Ka Nasdaqil jätkus tõus, koondindeks kerkis 0,85% 1680,44 punktini. Mured tehnoloogiafirmade liigse avatuse pärast Aasia kriisile on esialgu haihtunud, eriti pärast mitme suurtegija kopsakaid kvartalikasumeid.

Hetkel kuum