Jeen ja Nikkei jätkavad rallit

03. märts 1998, 00:00

Usk ja lootus Jaapani uue majanduse stimuleerimise paketi suhtes viis jeeni kursi viimase kahe nädala kõrgeimale kursile (124,77 USD/JPY). Saareriigi juhtiva liberaaldemokraatliku partei väga mõjukas poliitik Seiroku Kajiyama kinnitas, et tulemas on pakett, «mis avaldab mõju turgudele». Jeenile avaldas täiendavat mõju ka aktsiahindade tõus Tokio börsil. Nikkei indeks tõusis taas üle 17 000 punkti taseme ning lõpetas päeva kõrgeima punktisummaga alates oktoobrist. Fuji panga krediidireitingu alandamine Standard & Poors'i poolt jäi valuutaturgudele peaaegu märkamata.

Siiski peaksid turud veidi sügavamalt järele mõtlema, sest Jaapani majandus on endiselt madalseisus. Tuleks veel arvestada, et saareriik vaevles oma probleemide käes juba ammu enne Kaug-Ida kriisi algust. Nagu teada, toimub Jaapani kaubavahetusest umbes 40% just Kagu-Aasia riikidega, mistõttu piirkonna kriis mõjub enim just Jaapani majandusele.

Dollari kurss Saksa marga suhtes liikus eile suhteliselt kitsastes piirides, kuigi umbes pool penni madalamal tasemel kui reede Euroopa turgude sulgumisel. Kursile ei mõjunud ka sotsiaaldemokraat Gerhard Schröderi valimisvõit Alam-Saksimaal. Schröderi peetakse kantsler Kohli pearivaaliks sügisestel parlamendivalimistel. Samas on ta tuntud ka kui euroskeptik ja ei ole välistatud, et võidu korral võivad sotsid mõned Kohli ajal otsustatud asjad ümber vaadata. Rahaliidu kolmanda etapi alguse muutmine on siiski vähetõenäoline.

Eile õhtul oli dollari kurss 1,8120 DEMi (14,496 krooni).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing