Soomlased loovad immuunsuspiima

11. märts 1998, 00:00

Valdusfirma tegevdirektor Markku Mäenpää on kindel, et uuel piimal oleks ülemaailmseid turundusvõimalusi ning et tegemist on miljardiäriga. Ternespiima omadusi on Soomes uuritud alates 1980. aastatest.

Novatreati teadlaste eesmärk on panna lehm lüpsma antikehi, mida inimesed saaksid kasutada haiguste ärahoidmiseks. Ternespiimas on rohkesti kasvustimulaatoreid ja antikehi. Kui lehma süstida enne poegimist mingi haiguse vastu, siis tekib lehma verre ja ternespiima selle haiguse vastaseid antikehi. Nüüd on professor Hannu Korhonen välja töötanud meetodi, kuidas ternespiimast eraldada antikehad, mida saaks kasutada toiduainena. Kui näiteks inimene tarbib jogurtisse segatud immuunsuspiimatoodet, siis tekib inimese sooltele kaitsev kile, mis tapab haiguse tekitajaid, tõkestab nende paljunemist ja neutraliseerib toksiine.

Immuunsuspiimal oleks suur nõudlus, sest maailmas on palju haigusi, mille raviks ei tohi antibiootikume kasutada. Novatreati tegevdirektor Jouni Aalto ütles, et ühiskond toetab meelsasti tootearendamist ja firmade kapitali hankimist. Kuid et maailmas läbi lüüa, on vaja suuremat kapitali ja selleks kaasatigi riskikapitalifirma Venture Management OY, kellel on suured rahvusvahelise turunduse kogemused. KL

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing