13. aprill 1998 kell 22:00

Kassid magavad -- hiirtel pidu

Samal ajal kui kristlik maailm tähistas lihavõttepühi, kasutas Jaapan ära hõredat turgu ning püüdis valuutakursse endale soodsamas suunas pöörata. Juba neljapäeval alustas Jaapani Pank interventsioonidega -- panga presidendi Masaru Hayami sõnul osteti Ühendriikide turul kolmel korral jeeni USA dollari vastu. Reedel, kui kaubeldi ainult Aasias, toimus dollari müük salaja ning nii massiivselt, et dollari kurss jeeni suhtes langes 131,55 USD/JPY-lt 127,4-le. Turgudele oli üllatuslik ka USA rahandusministri Robert Rubini toetus Jaapani keskpanga aktsioonile. Üllatuslik sellepärast, et R. Rubin on pea ainus USA kõrge ametnik, kes võtab sõna valuutakursside teemal. Ta on tuntud ka tugeva dollari toetajana. Tugevam jeen on soodne majanduskriisis olevatele Jaapanisse eksportivatele naabritele, mistõttu on mõistetav USA rahulik suhtumine jeeni tugevnemisesse.

Närvilisus turul jätkus ka eile. Kardeti Jaapani keskpanga uusi dollari tugimüüke, sest saareriik soovib enne juhtivate tööstusriikide rahandusministrite ja keskpankade juhtide kohtumist viia jeeni kursi võimalikult soodsale tasemele. Siiski on jeen tunduvalt nõrgem kui enne G7 analoogilist kokkusaamist möödunud aasta mais, pärast mida kukkus dollar ühe päevaga 15 jeeni võrra.

Jeenile mõjus soodsalt ka Jaapani ootamatult suur jooksevkonto ülejääk, mis veebruaris kasvas 97,1 protsendi võrra võrrelduna möödunud aasta veebruariga. Kogusummas kasvas jooksevkonto ülejääk 1,67 triljoni jeenini. Kaubandusülejääk kasvas 68,1 protsenti.

Hetkel kuum