4. mai 1998 kell 22:00

Eestisse tuuakse aegunud kohvi

Veterinaarameti andmeil üritatakse Eestisse aina rohkem vedada realiseerimistähtaja ületanud kohvi. Möödunud nädalal saadeti piirilt tagasi 14 tonni aegunud kohvi.

Veterinaarameti piirikontrolli osakonna direktori Vladimir Razumovski sõnul üritas kohvi Soomest importida üks Eesti tuntud hulgikaubandusfirma, kelle nime ta ei nõustunud avalikustama. «Nad ütlesid, et kaup polnud siin müügiks, vaid transiit,» ütles Razumovski. «Tavaliselt õigustatakse vahelejäämist teadmatusega.»

Razumovski sõnul on aegunud kohvi sissevedu veterinaarametile uus probleem, sest kuni aasta alguseni kontrollis amet vaid loomsete toiduainete kvaliteeti. Aegunud kohvi üritatakse müüa fooliumpakendis, sellisel pakil pole peal müügitähtaega, lausus Razumovski.

Meira Eesti OÜ müügijuhi Jaanus Verniku sõnul mõjutab kohalikke kohvimüüjaid igasugune odavama kauba sissevool. Tema sõnul pole siiski tõenäoline, et aegunud kohvi müüakse kauplustes. «Pigem müüakse sellist kohvi turul-tänaval, poode kontrollib tarbijakaitseamet hoolsamalt,» rääkis ta.

Paulig Baltic ASi müügijuhi Rainer Tammeti sõnul üritatakse odavamat ja ebakvaliteetset kohvi maale tuua siis, kui kohvi hind on maailmaturul kõrge. Kuigi hind on võrreldes mullusega kaks korda langenud, võtab hinnamuutus poes aega, lisas ta.

Soome tootjad annavad kohvile aastase realiseerimistähtaja, Rootsi ja Taani tootjad poolteiseaastase. ÄP

Hetkel kuum