27. mai 1998 kell 22:00

Eesti firmad Pihkva messil edukad

Ettevõtjad pole välisministeeriumiga rahul

Eesti firmad pakkusid eeskätt toiduaineid: Wõro Kommerts vorsti, Karme õlut ja veini, Ösel Foods ket?upit ning Grüne Fee kurki. Esitleti ka turismivõimalusi, rõivaid ja jõusööta.

Vene ettevõtted pakkusid peamiselt mujalt vahendatavat kaupa, kõige enam mobiiltelefone. Rootslased ja soomlased tutvustasid Pihkva sõpruslinnade Kuopio ja Norrtalje ettevõtteid.

Eesti ettevõtjad polnud rahul, et meie välisministeeriumi esindajat messil kohal polnud, kuigi Eestist oli välja tulnud suur hulk firmasid. Samas oli messil suursaadiku asetäitja Rootsi Peterburi suursaatkonnast.

«See on meie välisministeeriumi tüüpiline suhtumine Eesti ettevõtjasse, kes püüab Venemaal äri ajada,» ütles ASi Ösel Foods kommertsdirektor Heiki Tuul. Tema sõnul pole nende firma Eesti esindustest Venemaal märkimisväärset abi saanud.

«Meie vastu ei tunta mingit huvigi,» lisas ASi Rõngu tehas nõukogu esimees Villu Karjus. Samal seisukohal oli veel mitu Eesti ettevõtjat.

«Ma ei saanud korraldajailt kutset ja seepärast ei osalenud messi avamisel, kuid kavatsen sinna minna eraisikuna täna pärastlõunal,» ütles Eesti konsul Pihkvas Andres Kolk eile. Tema sõnul pöörduvad Eesti ettevõtjad konsulaadi poole vaid siis, kui on mõni probleem.

Tarmeko peadirektor Olev Nigul väitis, et tema tehas müüb Pihkva mööblikombinaadile toodangut 3 mln krooni eest aastas. Mehaanikaettevõtte Tarkon peadirektor Toomas Noorem tuli messile, et osta Pihkva ettevõtetelt metalli ja tellida alltöövõttu. «Mulle sai siin selgeks, et tuleb Pihkvasse oma trükikoda ehitada,» märkis trükifirma Paar omanik Peeter Adamson. Hulgifirma Rain kaubandusdirektor Marvi Kibe loodab hakata alkoholist üleküllastunud Pihkvasse eliitnapse müüma.

Hetkel kuum