28. mai 1998 kell 22:00

Arenevad turud raskustes

Enamik blue chipse Riia börsil kaotas veidi enne börsi sulgemist pinna jalge alt ja RICI indeks kukkus järjekordse aasta madalaima tasemeni -- 393,07 punktile (päevaga -1,6%). Börsi käive kerkis küll kolmapäevaga võrreldes 2,7 korda 169 538 latile, kuid jäi endiselt tagasihoidlikuks. Kohalike maaklerite sõnul päästis indeksi suuremast kukkumisest Unibanka aktsia tõus 2 santiimi võrra. Unibanka aktsia tõusu taga oli välismaiste institutsionaalsete investorite ostuhuvi.

Ka Vilniuse börsil valitses eile langusmeeleolu. Nii põhinimekirja kui A-nimekirja indeks langesid. Litin-A kukkus taas alla 1700 punkti taseme -- 1698,87 punktile (päevaga -0,52%). Praeguse nõrkuse põhjusena nähakse ka Vilniuses arenevate turgude kriisi kogu maailmas. Maaklerite sõnul võib märgata turul teatavat ostuhuvi väga madalale kukkunud hindade tõttu. Mingit kiiret liikumist siiski ei prognoosita ja loodetakse pigem stabiliseerumist.

Aktsiate hinnad Venemaa kauplemissüsteemis tegid reaktsioonina kolmapäevasele järsule kukkumisele eile korraliku 6,14protsendise tõusu ja RTS-indeks lõpetas päeva 198,74 punktil. Päeva jooksul käis indeks ka ülevalpool 200 punkti, kuid ei suutnud seda taset hoida. Diilerite sõnul tulenes eilne tõus paljuski spekulatiivsete investorite ostukorraldustest rekordmadalatelt hinnatasemetelt. Eilne tõus ei luba siiski veel loota trendi muutumist, sest finantskriis Venemaal kestab.

Kiire hinnalangus jätkus Wall Streetil kolmapäeva hommikul. Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus korraks isegi alla 8800 punkti taseme, kuid kosus seejärel ja lõpetas börsi sulgemisel 8936,57 punktil ehk 0,3% madalamal teisipäevasest sulgemistasemest. Ühendriikide aktsiaturud muutis ärevaks puhkenud kriis arenevatel turgudel. Kardetakse, et Venemaal ja Aasias toimuv võib alla tõmmata kohalike kompaniide kasumeid. Suuremat ohtu nähakse finants- ja tehnoloogiasektorile.

Hetkel kuum