President partei ja panga vahel

04. juuni 1998, 00:00

Olukord on ummikus. Eile esitas Soome parlamendi pangandusnõukogu Soome keskpanga juhi kandidaadiks Matti Vanhala. Vanhala on panga juhatuse kõige kogenenum liige, kes on aastaid olnud Euroopa keskpanka siirduva endise pangajuhi Sirkka Hämäläineni parem käsi.

Nõukogu ei nimetanud aga Matti Vanhala asemele panga juhatusse uut liiget, soovides juhatuse liikmete arvu vähendada.

Just siin ongi probleem. Soome president Martti Ahtisaari ning tema parteikaaslased soovivad peaaegu väevõimuga keskpanga juhatusse Soome palgasaajate uurimiskeskuse juhatajat professor Jukka Pekkarineni. Sellisel juhul aga juhatuse liikmete arv ei väheneks ning sellega ei ole pangandusnõukogu nõus.

Nii jääb Martti Ahtisaarile ainult üks lahendus, kui ta soovib partei joonest kinni pidada -- nimetada Jukka Pekkarinen Sirkka Hämäläineni järeltulijaks. Seaduse järgi on see võimalik, kuid kriitika oleks armutu. Et president jätaks keskpanga juhi nimetamisel arvestamata parlamendi pangandusnõukogu seisukoha, pole juhtunud Paasikivi aegadest saadik.

Irooniat lisab see, et poliitiline võitlus Soome keskpanga juhi koha ümber langeb ajale, mil eesmärgiks on rahvusriikide keskpangad depolitiseerida koos nende tähtsuse vähenemisega. DI

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing