• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  President partei ja panga vahel

  Olukord on ummikus. Eile esitas Soome parlamendi pangandusnõukogu Soome keskpanga juhi kandidaadiks Matti Vanhala. Vanhala on panga juhatuse kõige kogenenum liige, kes on aastaid olnud Euroopa keskpanka siirduva endise pangajuhi Sirkka Hämäläineni parem käsi.
  Nõukogu ei nimetanud aga Matti Vanhala asemele panga juhatusse uut liiget, soovides juhatuse liikmete arvu vähendada.
  Just siin ongi probleem. Soome president Martti Ahtisaari ning tema parteikaaslased soovivad peaaegu väevõimuga keskpanga juhatusse Soome palgasaajate uurimiskeskuse juhatajat professor Jukka Pekkarineni. Sellisel juhul aga juhatuse liikmete arv ei väheneks ning sellega ei ole pangandusnõukogu nõus.
  Nii jääb Martti Ahtisaarile ainult üks lahendus, kui ta soovib partei joonest kinni pidada -- nimetada Jukka Pekkarinen Sirkka Hämäläineni järeltulijaks. Seaduse järgi on see võimalik, kuid kriitika oleks armutu. Et president jätaks keskpanga juhi nimetamisel arvestamata parlamendi pangandusnõukogu seisukoha, pole juhtunud Paasikivi aegadest saadik.
  Irooniat lisab see, et poliitiline võitlus Soome keskpanga juhi koha ümber langeb ajale, mil eesmärgiks on rahvusriikide keskpangad depolitiseerida koos nende tähtsuse vähenemisega. DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
USA börs jätkas tõusu
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Kolmapäeval jätkus USA börsidel tõus, kui kõik kolm peamist indeksit ronisid kõrgemale, vahendab Yahoo Finance.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.