3. juuni 1998 kell 22:00

President partei ja panga vahel

Olukord on ummikus. Eile esitas Soome parlamendi pangandusnõukogu Soome keskpanga juhi kandidaadiks Matti Vanhala. Vanhala on panga juhatuse kõige kogenenum liige, kes on aastaid olnud Euroopa keskpanka siirduva endise pangajuhi Sirkka Hämäläineni parem käsi.

Nõukogu ei nimetanud aga Matti Vanhala asemele panga juhatusse uut liiget, soovides juhatuse liikmete arvu vähendada.

Just siin ongi probleem. Soome president Martti Ahtisaari ning tema parteikaaslased soovivad peaaegu väevõimuga keskpanga juhatusse Soome palgasaajate uurimiskeskuse juhatajat professor Jukka Pekkarineni. Sellisel juhul aga juhatuse liikmete arv ei väheneks ning sellega ei ole pangandusnõukogu nõus.

Nii jääb Martti Ahtisaarile ainult üks lahendus, kui ta soovib partei joonest kinni pidada -- nimetada Jukka Pekkarinen Sirkka Hämäläineni järeltulijaks. Seaduse järgi on see võimalik, kuid kriitika oleks armutu. Et president jätaks keskpanga juhi nimetamisel arvestamata parlamendi pangandusnõukogu seisukoha, pole juhtunud Paasikivi aegadest saadik.

Irooniat lisab see, et poliitiline võitlus Soome keskpanga juhi koha ümber langeb ajale, mil eesmärgiks on rahvusriikide keskpangad depolitiseerida koos nende tähtsuse vähenemisega. DI

Hetkel kuum