18. juuni 1998 kell 22:00

Clinton toetas interventsiooni

Kolmapäevane Jaapani ja USA ühise interventsiooni maht oli analüütikute arvestuste kohaselt 6 mld dollarit, USA Föderaalreserv ostis jeene 2 mld dollari väärtuses. Dollar langes jeeni suhtes tugiostude tulemusena New Yorgis kolmapäeva õhtuks 136,85 jeenini (olles vahepeal käinud ka 135,45 jeenil) mis oli 4,5 protsenti madalam päev varasemast. Kuigi valuutaturud on seda meelt, et interventsioon tähendas pööret USA tugeva dollari poliitikas, pole uskumus sajaprotsendiline. Turud on tegelikult alati olnud interventsioonide efektiivsuse suhtes (pikemaajalises perspektiivis) skeptilised. Selleks et hoida ära dollari ülemäärast taastugevnemist, vajavad turud positiivseid uudiseid reformide kohta Jaapani pangandussektoris. Kriis pangasektoris, mis vaevleb halbade laenude käes, mistõttu on takistatud uute laenude väljaandmine, viis viimaste nädalate jooksul jeeni kursi kiiresti alla. Jaapani valuuta nõrgenemine on muutnud mitme suure panga kapitali adekvaatsust veelgi halvemaks.

Eile jäid turud suhteliselt ettevaatlikuks. Oodati täna toimuvat USA aserahandusministri Summersi kohtumist Jaapani Panga presidendi ning saareriigi rahandusministriga ja nädalavahetusel toimuva juhtivate tööstusriikide kokkusaamise tulemusi. Kas reformikavad suudavad ennast Jaapani bürokraatiamasinast läbi närida, on küsitav. Üle ookeani on antud ilmselt aga selgeid lubadusi, millele vihjavad nii Ühendriikide rahandusminister Rubin kui ka president Clinton. Jaapani peaministri kirjeldatud abinõusid iseloomustas Clinton kui julgeid samme.

Hetkel kuum