28. juuli 1998 kell 22:00

USAs valitseb skeptitsism

Riia börsil pigistasid aktsiahinnad välja kerge tõusu, ehkki hommikust tõusumeeleolu rikkus juba pärastlõunal kasumivõtt. Hinnatõus oli tingitud eeskätt avaldatud poolaastatulemustest, kus muidu segase pildi peale ka paar meeldivat üllatust mahtus. Edukamate seas oli Valmiera klaaskiutehas, mis hiljutisi tõuse jätkas. Turuliider Unibanka seevastu langes järsult, 9 santiimi võrra hoolimata hommikusest kergest tõusust. Börsi kauplemiskäive paranes taas, kuid jäi siiski tavapäraselt 200 000 lati alla.

Leedu börsil oli teisipäeval tõeline suvebluus. Kauplemine oli viimaste kuude vaikseim ning põhiaktsiate hinnad jätkasid kerget langustrendi. Langesid nii pangad kui Roki?kis, ülejäänud põhinimekirja aktsiatega ei kaubeldud. A-nimekiri sai siiski hakkama napi paaripunktise tõusuga, ainus vähegi arvestatavat käivet näidanud aktsia oli Leedu Energia.

Vene kauplemissüsteemis oli teisipäev rahutu. Kauplemine algas hinnalangusega, ent teade tänase GKO-oksjoni ärajätmisest viis pealelõunal hinnad taas üles. Seda võeti signaalina, et rahandusministeerium ei pea selliste hindadega raha laenama ning olukord on arvatust parem. Samas jäi kauplemiskäive madalaks ning paljud maaklerid nimetasid tõusu pigem tehniliseks.

Esmaspäev oli USA aktsiaturgudel tüüpiline järsule langusele järgnev põrkav turg, kus hinnad suhteliselt kiiresti tõusid, kuid samas koondus see tõus kitsasse tippaktsiate ringi, mida seekord ergutas teade American Expressi headest poolaastatulemustest. Säärane tehniline korrektsioon ei suutnud kahandada analüütikute suurt muret, milleks praegusel hetkel on Jaapani majandus, mille jaluleaitamine eeldab jõulisi reforme. Üha enam näib aga, et Jaapani uus valitsus hakkab koosnema sobimatutest kujudest. Tuntud analüütik hoiatas saabuva languse eest, kus Põhja-Ameerika turud võivad kaotada koguni 20--30%.

Hetkel kuum