• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vene gripp Balti riike ei ähvarda

  Fitch IBCA märkis, et kui Balti riigid suudavad muutustele adekvaatselt reageerida, siis haigestumine ei ohusta, vaatamata tihedatele kaubandus- ja finantssidemetele Venemaaga.
  Agentuuri hinnangul on Balti riikidest Vene majandusega kõige vähem seotud Eesti, kus Venemaa osatähtsus kaubavahetuses on pidevalt kahanenud.
  Mullu langes Venemaa arvele vaid 9,8% Eesti ekspordist ja 7,5% impordist, võrrelduna vastavalt 16,3 ja 14,2 protsendiga 1995. a.
  Ka Eesti valuutakomitee süsteem on piisavalt tugev, et mitte lasta end kõigutada rubla devalveerimisest ning Vene finantskriisist.
  Eesti majanduse potentsiaalse nõrkuse allikas on agentuuri hinnangul suur jooksevkonto puudujääk.
  Balti riikidest on kõige rohkem Venemaaga seotud Läti, kus pangandussektoril on suured Vene positsioonid, leiab Fitch IBCA.
  Potentsiaalselt suuri probleeme näeb agentuur Läti pankade tugevas sõltuvuses Vene ressurssidest. Agentuuri hinnangul on suurem osa mitteresidentide 650 miljoni dollarilistest hoiustest Läti pankades Vene firmade ja eraisikute omad.
  Läti Pank teatas IBCA-le, et mitteresidentide hoiuste sissevool Lätisse on viimastel nädalatel kasvanud. Keskpanga andmeil on umbes 4 protsenti Läti kommertspankade varadest Vene päritolu.
  Samas on Läti pankade likviidsus agentuuri hinnangul suur ning keskpank suuteline latti kaitsma.
  Lätil on ka märkimisväärsed finants- ja kaubandussidemed Venemaaga, kuid riigi makromajanduslik tasakaalustatus peaks võimaldama Riial suuremaid probleeme vältida.
  Umbes 21% Läti ekspordist läheb Venemaale. Ka Läti veab sinna peamiselt toidukaupu. Läti saab ka olulist tulu Vene transiidist, eriti naftatransiidist.
  Leedu ekspordist umbes viiendik -- peamiselt toidukaubad ning kergetööstuse tooted -- läheb Venemaale. Olulist rolli Leedu majanduses mängib Vene transiit ning toornafta töötlemine.
  Fitch IBCA usub, et Leedu jooksevkonto puudujääk, mis peaks tänavu paisuma 12--13 protsendini SKTst, võib kasvada veelgi, kui Vene majandus peaks langema kriisi.
  Praegune Venemaa kriis paneb Leedu võimudele ka suurema vastutuse üleminekul valuutakomitee süsteemilt, kus litt on seotud USA dollariga kursiga 1:4, kursi fikseerimisele euro suhtes.
  Fitch IBCA hoiatas, et kriisi süvenemine Venemaal võib osutuda kõikidele tema naaberriikidele probleemiks, eriti kui Moskva otsustab asuda natsionalistlikule positsioonile. BNS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.