• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Dollari languse põhjustasid fondid

  Dollari kurss tegi möödunud nädalal Jaapani jeeni suhtes läbi suurima kukkumise alates 1971. aastast, mil suurem osa valuutadest seoti lahti kullastandardist. Nädalaga kukkus Ühendriikide valuuta 13,7 protsenti peamiselt seetõttu, et investorid, eriti riskifondid müüsid dollarit jeeni vastu, selleks et maksta tagasi jeenilaene. Fondid, kes spekuleerisid aktsia-, võlakirja- ja valuutaturgudel, kasutasid viimase kolme aasta jooksul soodsat võimalust, et jeeni laenuintress on olnud alla protsendi, ja paigutasid need tulusamatesse finantsinstrumentidesse, eelkõige USA võlakirjadesse. Nüüd sulgevad investorid oma positsioone, et katta oma finantsturgude langusest saadud kahjumeid. Wall Street Journal teatas reedel, et USA investeerimisfond Tiger Management on finantsturgudel kaotanud 2 mld dollarit.
  Saksa marga suhtes dollar reedel veidi tõusis. USA turgudel maksis USD reede õhtul 1,6375 DEMi ehk 13,10 krooni.
  Reedel jätkus ka Euroopa riikide intressimäärade ühtlustamine. Iiri keskpank alandas lühiajaliste laenude intressimäära ühe protsendi võrra 5,75 protsendini. Portugali Pank alandas repomäära 4,0 protsendini. Keskpank kaitses ka valuutat tugiostudega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Evergrande jättis ka armuajal võlamaksed tegemata Ettevõte liigub pankroti poole
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande ei maksnud 30päevase armuaja jooksul osasid võlgasid tagasi, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed Reutersile. See võib tähendada, et massiivset ettevõtet ootab peagi pankrot.
Välisturistide arv jäi oktoobris kriisieelsele poole võrra alla
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Statistikaameti andmetel peatus oktoobris majutusettevõtetes üle 227 000 turisti, mis on 44% rohkem kui aasta varem samas kuus. Suurenes nii sise- kui ka välisturistide arv, kuid võrreldes kriisieelse ajaga on olukord nukker.
Eurogrupi juht: hindade tõus jääb ajutiseks
Inflatsioonisurve Euroopas jääb tõenäoliselt ajutiseks, isegi kui hinnatõus aeglustub oodatust aeglasemalt, vahendab Bloomberg eurogrupi presidendi Paschal Donohoe öeldut.
Inflatsioonisurve Euroopas jääb tõenäoliselt ajutiseks, isegi kui hinnatõus aeglustub oodatust aeglasemalt, vahendab Bloomberg eurogrupi presidendi Paschal Donohoe öeldut.