11. oktoober 1998 kell 22:00

Dollari languse põhjustasid fondid

Dollari kurss tegi möödunud nädalal Jaapani jeeni suhtes läbi suurima kukkumise alates 1971. aastast, mil suurem osa valuutadest seoti lahti kullastandardist. Nädalaga kukkus Ühendriikide valuuta 13,7 protsenti peamiselt seetõttu, et investorid, eriti riskifondid müüsid dollarit jeeni vastu, selleks et maksta tagasi jeenilaene. Fondid, kes spekuleerisid aktsia-, võlakirja- ja valuutaturgudel, kasutasid viimase kolme aasta jooksul soodsat võimalust, et jeeni laenuintress on olnud alla protsendi, ja paigutasid need tulusamatesse finantsinstrumentidesse, eelkõige USA võlakirjadesse. Nüüd sulgevad investorid oma positsioone, et katta oma finantsturgude langusest saadud kahjumeid. Wall Street Journal teatas reedel, et USA investeerimisfond Tiger Management on finantsturgudel kaotanud 2 mld dollarit.

Saksa marga suhtes dollar reedel veidi tõusis. USA turgudel maksis USD reede õhtul 1,6375 DEMi ehk 13,10 krooni.

Reedel jätkus ka Euroopa riikide intressimäärade ühtlustamine. Iiri keskpank alandas lühiajaliste laenude intressimäära ühe protsendi võrra 5,75 protsendini. Portugali Pank alandas repomäära 4,0 protsendini. Keskpank kaitses ka valuutat tugiostudega.

Hetkel kuum