13. oktoober 1998 kell 22:00

Tooraine

Arabica kohvi detsembrilepingute hind langes esmaspäeval New Yorgi kohvi, suhkru ja kakao börsil 5,1 sendi võrra naelalt ehk 4,7 protsenti, mis on kohvi hinna suurim päevane kukkumine alates 11. augustist. Robusta hind langes Londonis veidi vähem -- umbes 3 protsenti.

Hinnalanguse põhjus on seni jäänud ebaselgeks. Brasiiliast prognoositakse koguda küll viimase 11 aasta suurim kohvisaak ja eksport kasvas septembris 12 protsenti võrrelduna augustiga, kuid sellest jääb siiski väheseks. Brasiilia on maailma suurim kohvitootja, kuid USA impordimahult on ta alles neljandal kohal, mistõttu Ühendriikide turgu ei tohiks Brasiilia eksport nii suures ulatuses mõjutada. Börsi laovarud kasvasid möödunud aastaga võrreldes peaaegu kolm korda, mis tähendab aga pakkumise suurenemist.

Plii hind langes eile Londoni metallibörsil viimase nelja ja poole aasta madalaimale tasemele. Kolme kuu futuurhinnaks noteeriti nn ringikauplemise teisel seansil 498 dollarit tonn, mis on madalaim alates 1994. aasta maist. Metalli hind võib langeda veel edasi, sest kauplemine plii ja tsingiga on Euroopas peaaegu välja surnud.

Hetkel kuum