• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurim, kuid mitte parim

  Saksa pangandusturg on äärmiselt killustatud. Deutsche Banki käes on ainult 7% turust ja nelja suurima panga käes kokku 17% turust. Rentaablus on samuti vilets, DB omakapitali tootlus oli 1997 6,4%. Pangal on suur töötajate arv ja väike efektiivsus.
  Kuigi DB on bilansimahu poolest maailma suurim pank, jääb ta börsiväärtuselt, kapitalihalduse ja firmatehingute poolest teistele alla. Et Bankers Trusti ostmist teoks teha, kasutas DB konkurendi, Goldman Sachsi ja Bankers Trust Morgan Stanley nõuannet.
  DB on ammu soovinud laiendada oma tegevust väljapoole Saksamaa piire. Seni oli tal tütarfirma ainult sakslaste soositud puhkuseveetmiskohas Hispaanias. Suuri probleeme oli tal naaberriigis Prantsusmaal ja ka Briti Morgan Grenfelli panga ostmine kümme aastat tagasi ei olnud eriti edukas tehing. Algul jätkas Briti pank iseseisvalt ja oma nime all ning alles optsiooni-
  tehingutega saadud 32 mld Eesti krooni suurune kahjum sundis DB aktiivselt selle tegevusse sekkuma.
  Deutsche Banki tegevdirektor Rolf Breuer lubab, et USA Bankers Trustiga ühinemine toimub märksa kiiremini. Kuid analüütikud kahtlevad tema sõnades. Nende sõnul on Saksa ja USA ettevõtluskultuur liiga erinev. DB on tüüpiline Saksa firma, kus on aeglane otsustusprotsess ja tugev hierarhia. BT on ameerikalikult avatud ja sageli agressiivselt riskialdis.
  DB-l tuli maksta BT väikesele võtmeisikute grupile vähemalt 130 mln Eesti krooni, et nad esialgu tööle edasi jääksid. Ülejäänud sadakonnale isikule pakutakse väiksemat summat.
  Kuid Deutsche Bankil võib Bankers Trusti ülevõtmisega raskusi tulla, sest eile teatas New Yorgi finantskontrolör Alan Hevesi, et DB ei saa selleks enne luba, kui Deutsche Bankiga seotud holocaust'i ohvrite arvete probleem on lõplikult lahendatud.
  Maailma juudikongressi tegevdirektor Elan Steinberg kinnitas, et kongress ei blokeeri kahe panga ühinemist, kuid esitab oma soovitused paari nädala jooksul.
  DB-l ja BT-l on üks ühine kogemus: mõlemad on arenevatel turgudel kõrvetada saanud. Eelmisel aastal arvestas DB oma võimalikeks laenukahjumiteks Aasias 11,2 mld Eesti krooni suuruse summa. Tänavu on kriis jõudnud Venemaale ja seal on DB-l ebakindlaid nõudeid 10,4 miljardit krooni.
  BT kolmanda kvartali kahjum oli 6,54 mld krooni. Venemaal sai pank kahju 3,48 mld krooni. Analüütikud on kindlad, et BT-l koguneb kahjumeid veelgi.
  Ja ometi maksab Deutsche Bank BT eest 20% kõrgemat hinda ehk 93 dollarit aktsia eest, mis teeb tehingu koguhinnaks 10,1 miljardit dollarit ehk 135,3 miljardit krooni.
  Samal ajal teeb analüütikuid murelikuks, et DB rõhutab: tema põhituruks ei saa USA, vaid selleks on ja jääb Euroopa. Seda kinnitab ka DB eelmise nädala samm, kui ta ostis Prantsuse riigipangalt Credit Lyonnais umbes 8 mld Eesti krooni eest selle Belgia tütarfirma, millel on Belgias 38 kontorit.
  Autor: DI
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.