Toomas Truuverk • 27. september 1999 kell 22:00

Langusmeeleolu aktsiaturul kestab

Aktsiate hinnad Tallinna börsil muudkui kukuvad. Eile õhtul fikseerus ÄP indeks 295,45 punktil ehk 2,03% reedeõhtusest sulgemistasemest madalamal.

Ühes turu kukkumisega muutub järjest süngemaks turuosaliste meeleolu. Ainsad jätkuvast langusest rõõmu tundjad peaks olema investorid, kes alles plaanivad turule siseneda. Tõenäoline, et just 1999. aasta sügis on aeg, mil lähema paari aasta perspektiivis aktsiaturule kõige soodsam investeerida.

Kommentaatorid aga otsivad vastust küsimusele, miks turg kukub, korrutades üha uuesti ja uuesti samu vanu mõtteid aasta 2000 probleemist, regiooni ebapopulaarsusest ja majandussurutisest. Siia võib tegelikult lisada lähenevad omavalitsuste valimised Eestis, kus võit võib väga kergelt praeguse riigikogu opositsioonipoliitikute kätte minna. Samavõrd tähtis või tegelikult veelgi tähtsam saab olema Venemaa riigiduuma valimiste tulemus.

Tegelikkuses on oma süü börsi kukkumises börsi hetkeseisu ja tuleviku väljavaateid kirjeldavatel pessimistlikel kommentaaridel. Seega suletud ring, kus olemasolev pessimism tekitab üha uut pessimismi juurde.

Samas on millestki rõõmustavast eilse börsipäeva puhul taas keeruline rääkida. Ainsatena lõpetasid plusspoolel Tallinna Kaubamaja ja Estiko aktsia, kuid siin on tõttöelda tegemist puht tehnilise liikumisega ostu- ja müüginoteeringu vahel.

Languspoolel hakkavad korralike tulemustega (märkimisväärse kukkumisega) silma aga kõik neli juhtaktsiat. Mingit fundamentaalset põhjendust langusele otsida ilmselt mõtet ei ole. Huvitavad on ka lisanimekirja kukkumisliidrid -- nii Baltika, Saku Õlletehase kui Külmhoone aktsia võib liigitada tööstussektori paremiku hulka. Kusjuures, kui Külmhoone puhul saab pugeda vähese likviidsuse taha, siis kahe ülejäänu eilne käive oli täiesti korralik.

Hetkel kuum