Peep Sooman • 29. september 1999 kell 22:00

Rattamüüja Hawaii Ekspress konkurentsiameti sihikul

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Aini Proos kinnitas eile, et kahtlus hinnakokkulepete suhtes on ametil olemas. Ta ei soovinud avalikustada, millistes kauplustes on Hawaii Ekspressi müüdavad jalgrattad ühe hinnaga. «Kui me nad ajakirjanduse kaudu ära hirmutame, siis ei anna nad meile pärast mitte mingisugust informatsiooni,» lausus Proos. «Mina ei oska küll öelda, mismoodi me kokkulepped tuvastame,» sõnas ta. Proosi ütlusel tuleb kõigepealt uurida, kas antud valguses on üldse seaduserikkumisega tegu, kuna teatud tingimustel on hindade dikteerimine õigustatud.

Hawaii Ekspess OÜ üks omanik Taivo Luik ütles, et firma on tegutsenud seaduse piires, kuna kõik lepingud jaemüüjatega on juristid üle vaadanud. «Me oleme käitunud heauskselt ning heade äritavade raames. Ausalt öeldes olen ma konkurentsiameti tegevuse üle hämmeldunud,» lausus ta. Kokkuleppeid Luige sõnul rattakauplustega tehtud pole. Oleme rääkinud hinnakujunduspoliitikast, mis vastava rattamargiga kaasas käib, rääkis Luik. «Lõpphinda me dikteerinud ei ole, teatud piires otsustab müüja ikka ise,» kinnitas ta. «Muidugi on alati võimalik vigu teha, kuid selleks see uurimine käibki,» lisas Luik.

Hawaii Ekspressi maaletoodavaid jalgrattaid müüva spordikaupluse Dünamo spordikaupade osakonna juhataja Heidi Kööp ütles, et Hawaii Ekspress annab poele jalgrataste müügiks vaid soovitusliku hinna. «Meil on ikka oma hind, lõpphinda dikteerime me ise, pealegi on see Hawaii Ekspressi hindadest erinev,» väitis Kööp. «Sundinud või millestki ilma pole Hawaii Ekspress meid seetõttu ka jätnud,» lausus ta.

Hawaii Ekspressi ühe suurema konkurendi, Rademari ASi juhatuse liige Margus Juksar lausus, et jalgrattaturul on hinnakokkulepet teha väga raske. Tema sõnul on hulgimüüjal teatud tingimustel õigus nõuda jaemüügikauplustelt konkreetset müügihinda. «Kui jaemüügikauplus ei osta kaupa kohe välja, siis on see loomulik, sest risk jääb ju hulgimüüja kanda,» leidis Juksar. «Ausalt öeldes tundub kummaline, et sellist asja üldse uuritakse,» lisas ta.

Hinnakokkulepete tuvastamisel võib konkurentsiamet teha rattamüüjale ettekirjutuse või trahvi 5% ulatuses firma käibest. Peale rattakartellikokkuleppe uurib konkurentsiamet praegu võimalikke hinnaleppeid kütuseturul.

Hetkel kuum