Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tai kokad jagavad sööginaudinguid
Juba esimesest lugupidavast pöördumisest on selge, et Siami töötajad armastavad oma ametit, seega ka kliente ning me saame suurepärase kohtlemise osaliseks. Restorani teeninduskultuuri iseloomustab abivalmidus ja loomulikkus.
Ehkki me ei ole lauda reserveerinud, saame intiimse tai söögikoha kõige nõutuma laua, mis asub bambusega ilustatud basseini ääres. Ühel pool helesinine veesilm, teisel pool seinale manatud palmivõrad. See on korra varemgi Siamis einestanud August Kulli arvates restorani kõige ilusam nurgake.
Ehkki mööblitööstur tunnistab end suhteliselt kogenud toiduvalijaks, jääb ta Siami mitmekesise menüüga esmalt hätta. Olgu see tunnustuseks menüü koostajale! Toidule lisaks kiidab Kull sigarivalikut, kus kuuba sigarite hinna ja kvaliteedi suhe on väga kliendisõbralik.
Äripäeva külaline rõhutab, et tema jaoks on Siamis täidetud väga oluline tingimus -- ta tunneb end selles aasiapärase hõnguga sumeda valgustusega söögikohas koduselt. «Heledates toonides sisekujundus on südamega tehtud ja isegi kunstlilled ei häiri, ehkki need võiks asendada elusatega,» kinnitab Kull.
Eelroogadest proovime Poh Pia Thod'i (45 kr) ehk fritüüritud aedviljarulle magusas ploomikastmes ning Yum Talay'd (110 kr), mis on terav salat krevettide, kala ja rannakarpidega. Aedviljarullid on väga mahedad, ideaalsed neile, kes vürtsikat ei armasta. Rullidele lisatud ploomikaste aga sedavõrd põneva maitsega, et külalisel tekib soov saada kokkadelt selle retsept, et kastet koduski teha. Kokad siiski saladust ei reeda. Terav salat aga väärib oma nime. Kui kunstipäraselt serveeritud mereannid on üksnes mahlased, siis värske salat on immutatud kastmes, mis jätab suu mälestuseks õhetama. Samas pole see nii kange, et põhjustaks tulekahju.
Põhiroogadest testime kolme: Pad Priew Wan Gai Moo'd (140 kr) ehk magushaput kalarooga ananassikastmes, Pad Goong Nam Man Hoi'd (230 kr) ehk praetud hiidkrevette ingveri ja seentega austrikastmes ja Pad Nuea Nam Man Hoi'd (110 kr), mis tähendab praetud loomaliha ingveri ja seentega austrikastmes. Portsud on korralikuks kõhutäiteks piisavad.
Iga toidu juurde kuulub kauss sõmerat riisi, mida ei pea eraldi tellima. Kui tavaline riis liiga lihtne tundub, võib menüüst valida 8 nuudli- või riisilisandi hulgast.
August Kulli eelistus jääb kalaroale, mis on kolmest kõige rõõmsavärvilisema värske salatiga. Magushapud road on garanteeritult hea maitsega. Mereannid näevad välja ja maitsevad sama suursuguselt, nagu on nende hindki, kuid siin on üllatust vähem, sest krevett on nagu krevett ikka.
Praetud loomaliha on taas kindel valik inimesele, kes eelistab mahedaid roogi. Õhukesed tailihaliistakud on pehmed ja kastmest korralikult läbi imbunud.
Magustoiduga August Kullil ei vea. Woon Kati (40 kr) ehk kookospähklitarretisest voolitud pruunid tähekesed on ühtpidi magedad, teisalt läilad. Oleks võinud tellida iga aasiapärase restorani menüüsse kuuluvat desserti -- küpsetatud banaane, mida pakutakse Siamis ohtra vaniljejäätisega (40 kr). Siami banaanid on küll parimad eine lõpetuseks.
August Kull rõhutab, et Siamisse tasub tulla siis, kui on aega. Kiirustades ei õnnestu meeldivat keskkonda piisavalt nautida. See on enam kui lõunatamise koht. Isegi üsna tugev ventilatsiooni undamine meie laua kõrval ei segaks tööpartneri või konkurendiga sõbralikult vestlemast.
- Restoran Siam sai oma nime Tai riigi endise nime Siam järgi. Nimekonkursile laekus 20 pakkumist, nende seas ka Orient, mis oli Siamile viimase hetkeni tõsine konkurent.
- Restoran avati juunis 1999. Ideest teostuseni kulus aasta.
- Restoranis on 3 korrusel 3 saali kokku 55 kohaga, millele lisandub privaatkamber 10--14 inimesele. Pindala on 220 m². Siamisse on investeeritud 3,1 miljonit krooni, sellest lõviosa köögitehnikasse.
- Restorani omanikke konsulteerib nii menüü kui iseloomuliku õhkkonna loomisel Tai Peakokkade Ühingu asepresident Jaturon Sunyapong. Tema pakutud on ka restorani menüü, mis koosneb tai tuntumatest roogadest. Toitude maitseomadused on kohandatud eurooplasele harjumuspärasemaks.
- Siami sisekujunduse Eesti-poolne autor on sisearhitekt Piret Port.
- Enamik tai köögile iseloomulikke toiduaineid, st kastmed ja vürtsid, tuuakse otse Taist. Kaupa tuuakse iga 3--4 kuu tagant. Ka restorani populaarseim magus ploomikaste tuuakse gallonistes kanistrites Taimaalt.
- Siamis töötab kaks tailasest kokka, kes valiti Tai Peakokkade Ühingu konkursiga 8 kandidaadi hulgast. Neil on töökogemus Bangkoki viie tärni hotellide restoranidest.
- Tai roogi süüakse lusikaga. Nuge ei kasutata. Lusikat hoitakse paremas käes, kahvlit vasakus.
- Tai toit ei ole rasvane, seda on kerge seedida.
- Toidu juures on väga olulised efektsed söödavad kaunistused, mida nikerdavad kokad käsitsi. Tüüpilised on kurgist, piprast, redisest, porgandist jpm lõigatud õied. Piprakaunistuste söömisega tasub olla ettevaatlik, sest need on väga teravamaitselised.
- Siami restorani mööbel ja lauanõud on toodud Taist ning on valmistatud eritellimusel Tai perefirmades restorani ühe omaniku Erik Vallaste näpunäidete järgi.
- Toolid on valmistatud rattanpalmist, mis on vastupidav ja sitke. Materjal sarnaneb veidi bambusele. Samast materjalist on restoranis ka sirmid.
- Siami kõige teravamaitselisemad toidud on:
Gaeng Ped Moo (sealiha punase karri ja vürtsidega),
Hor Mok Talay (aurutatud ja karriga maitsestatud mereannid magusas koorekastmes)
- Siamis enim tellitud road on:
Poh Pia Thod (fritüüritud aedviljarullid magusas ploomikastmes)
Tom Yam Goong (teravhapu krevetisupp)
Pad Priew Wan Gai Moo (magushapu kana- või sealiha ananassi kastmes)
Goong Thod Krathiem Prik Thai (küüslaugu ja pipraga praetud hiidkrevetid)
Gluay Thod Kab Ice Cream Vanilla (fritüüritud banaanid vaniljejäätisega)