Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Intellektuaalsel kapitalil on võime ennustada firma tulevikku

  Silmnähtavalt lõheneb vahe ettevõtete, firmade ja nende tulemusi hindavate omanike, investorite, vahel. Paljude firmade tippjuhid tunnevad, et nende ettevõtte väärtus turul on alahinnatud või et hinnang tulemustele on liiga subjektiivne ja ebamajanduslik.
  Investorid ja omanikud teevad sageli otsuseid olemasoleva informatsiooni põhjal, mis aga ei pruugi olla piisav. Rohkem vajatakse informatsiooni, mis kirjeldaks organisatsiooni seisundit tulevikus, tema potentsiaali, konkurentsivõimet jms. Vajatakse strateegiat ja organisatsiooni väärtust kirjeldavat informatsiooni, mis oleks ettevõtte äriedu pant ka tulevikus.
  Ettevõtete finantsaruanded, mis on orienteeritud mineviku saavutustele ja mille väärtus võib olla lühiajaline, ei pruugi tihti olla küllaldased, et tagada firma äriedu ja kasumlikkus ka tulevikus. Samasugune informatsiooni põud valitseb tegelikult ka firma igapäevase strateegilise, taktikaliste ja operatiivsete otsustamise tasandil. Kõik (tippjuhist kesk- ja alamastme juhini) vajavad rohkem vahendeid juhtimisotsuste tegemisel.
  Intellektuaalsel kapitalil on võime ennustada tulevikku, osutades näitajatele, mis loovad firma väärtust aasta, viie ja kümne pärast. Intellektuaalne kapital koosneb struktuuri- ja inimkapitalist.
  Struktuurikapital «on kõik see, mis organisatsioonis alles jääb siis, kui inimesed koju lähevad»: (kliendi, tarnija ja koostööpartnerite suhete süsteem, organisatsiooni struktuur ja kultuur, plaanid, projektid, investeeringud, manuaalid, kaubamärgid, protsessikirjeldused, andmebaasid jms). Struktuurikapital, erinevalt inimkapitalist, on organisatsiooni omand, mida edukas firma oskab väärtustada ja edasi arendada. Inimkapital -- «on kõik see, mis mõtleb». See koosneb töötajate kompetentsusest, hoiakutest, loovusest, õppimis- ja kohanemisvõimest.
  Inimkapitalist sõltub, mida organisatsioon oskab ja suudab teha. Seda kapitali saab firma oma töötajatelt ainult rentida, mitte kunagi aga omandada.
  Kuigi esmapilgul võib intellektuaalse kapitali hindamine võimatu tunduda, on siiski olemas vahendid, mille abil firma peidetud väärtust mõõta. Kui aga intellektuaalset kapitali on võimalik mõõta, siis on seda võimalik ka juhtida. Sõltub vaid firma valmisolekust, tahtest ja suutlikkusest teemaga tegeleda.
  Eestis on piisavalt huvi intellektuaalse kapitali juhtimise ja arendamise vastu. MLP Balticu küsitluse tulemusena soovis 76% selleteemalise seminari külastajatest saada abi ja konsultatsiooni ettevõtte intellektuaalse kapitali juhtimise ja arendamise küsimustes. Paljude maailma ettevõtete finantsaruannetes on intellektuaalse kapitali süsteem leidnud kindla koha.
  Autor: Anders Kazantsev
 • Hetkel kuum
Olavi Lepp: rohepöörde juhtimine on seni olnud killustunud ja ebaveenev
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Lagarde: ärge kahelge meie sihikindluses, me pole lõpetanud
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Taani keskpank kergitas intressimäära vähem kui EKP
Eile uue juhi saanud Taani keskpank teatas 35 punktisest intressimäära tõstmisest, mis jääb Euroopa keskpanga viimasele baasintressi tõusule alla.
Eile uue juhi saanud Taani keskpank teatas 35 punktisest intressimäära tõstmisest, mis jääb Euroopa keskpanga viimasele baasintressi tõusule alla.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Juhtimises on coaching nõu ja tagasiside andmisest tulemuslikum
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Raadiohommikus: värske investorite TOPi põnevamad paljastused
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.

Olulisemad uudised

Üle 90 protsendi lääne firmadest pole Venemaalt lahkunud
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.