Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maa erastamise üle puudub kontroll

  ?Kontrollimise kohustus on seadusega erastamise õigust omavale isikule endale pandud,? rääkis Valgamaa maavalitsuse maaosakonna juhataja kohusetäitja Anneli Õunsaar. ?Isik peab ise arvet pidama, kas tema limiit on täis või mitte.?
  Kui oma valla elanike erastamisi üldjuhul ikka teatakse, siis naabervallast tulnud erastaja kohta pole teada, kas tal ehk ei ole juba maksimumarv hektareid erastatud, lisas Õunsaar.
  Maareformi seaduse järgi saab üks isik erastada kokku kuni 200 hektarit vaba põllumajandusmaad ja kuni 10 hektarit metsamaad.
  Maa-ameti peadirektori Kalev Kanguri sõnul saab vaba maad erastada valla territooriumil tegutsev põllumajandustootja. ?Suured juriidilisest isikust tootjad võivad tegutseda mitme valla territooriumil ja saavad seega erastada maid mitme valla territooriumil,? selgitas Kangur.
  Kangur möönis võimalike probleemide teket, kuid lisas, et registrite täienemine kinnistusametis peaks neid vältima. Kangur rõhutas erastaja enesekontrolli tähtsust. ?Seaduse kohaselt on isik kohustatud loobuma piirmäära ületava maa erastamisest,? rääkis Kangur. ?Kui ta ei loobu, on ette nähtud leppetrahvid.?
  Trahvid algavad 20 000 kroonist ühe tehingu kohta. Samuti kuulutatakse kõik seadusega vastuolus olevad tehingud õigustühisteks. Kanguri sõnul pole veel kedagi piirmäära ületava maa erastamise tõttu karistatud.
  Tartumaa Laeva valla maanõuniku Jaak Jõgiste sõnul oli neil juhus, kus valla suurim põllumajandustootja, Aiu Põllumajanduse OÜ esitas vabadele põllumajandusmaadele avaldusi hektarilimiiti ületavas koguses. ?Ütlesin, et teie limiit on täis, ning nad loobusid osa maade erastamisest,? lisas Jõgiste.
  Tartumaa Tähtvere valla maanõunik Vilmar Kraak tundis rohkem muret selle pärast, et maade erastamisel püütakse oma vallast leida variisik. ?Sellise kahtluse korral käivitub paratamatult bürokraatiamasin,? rääkis Kraak. ?Hakkame nõudma tegutsemislubasid, maksude maksmist tõendavaid dokumente ja muud seesugust.?
  Vaba põllumajandusmaa ja metsamaa erastajad saavad ostu eest tasuda erastamisväärtpaberites. ?See on kindlasti üks põhjus, miks EVP kurss tõuseb,? tõdes Kalev Kangur. ?Aga ka teised erastamisliigid edenevad.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehitajad ootavad tööd, riik … loodetavasti mitte Godot'd
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ajal, mil kinnisvaraarendajad tõmbavad uutele projektidele pidurit, läheb tarvis riigi ja omavalitsuste julgust ehitussektorile tööd pakkuda. Ilmselt on kõrged hinnad tulnud selleks, et jääda, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
TS Laevad kutsub juhatuse liikme tagasi
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Tallinna Sadama tütarettevõte TS Laevad nõukogu kutsus juhatusest tagasi teenindusvaldkonna juhi Ave Metsla, tema volitused lõpevad 9. detsembril.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Telia saab Eestis uue juhi
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
Detsembrist saab Telia Eesti juhiks Holger Haljand. Praegune juht Robert Pajos lahkub ettevõttest, teatas Telia.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tuleval aastal jääb vabasse jagamisse vähem elamislube töötamiseks
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.
Selleks aastaks anti jooksvalt välja üle 600 elamisloa töötamiseks, kuid tuleval aastal on neid poole vähem. Samas üldine tähtajaliste elamislubade arv nii palju ei muutu.

Olulisemad lood

Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.