Ülo Toomsalu • 9. oktoober 2000 kell 6:09

Arvutirike pangas halvas elurütmi

Arvutirike Hansapangas halvas laupäeva õhtul paljude inimeste tavapärase elu, sest ligi tunni aja jooksul ei olnud terves Eestis võimalik sularaha välja võtta ega sooritada pangakaardiga makseid, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Väike tõrge Hansapanga kaardiserveris tekkis kell 19.15 ja rikke likvideerimine kestis tund aega,' ütles eile panga suhtekorraldusjuht Ando Noormets. Rikke tõttu ei töötanud peaaegu kogu Eestis Hansapanga sularahaautomaadid, makseterminalid ja Telehansa. Arvutitehnika ülesütlemine võis mõjutada tuhandeid inimesi, sest Hansapanga väljastatud pangakaarte kasutab Eestis üle 600 000 inimese.

'Tegemist polnud tarkvara, vaid riistvara rikkega,' lausus Noormets. 'Kuigi panga infoosakond tegeleb sellega, et taolisi probleeme enam ei tekiks, ei saa keegi tehniliste rikete eest olla päris kaitstud. See polnud meil mitte esimene kord ja ei saa välistada, et sellised viperusi ka tulevikus ei juhtuks.'

Kui takistused pangakaartide kasutamisel on põhjustatud panga arvutihooldetöödest, saab pank Noormetsa sõnul kliente alati ette hoiatada. 'Selliste ootamatute rikete puhul on hoiatamine aga võimatu. Laupäeval saime alles kümme minutit pärast rikke avastamist sellest kaupmehi teavitada,' lausus Noormets.

Hetkel kuum