Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2000 kell 6:43

Ihaste elanikud tõrjuvad mobiilimasti

Radiolinja Eesti tellitud detailplaneering näeb ette Tartu lähedale Ihastesse Männimetsa teele uue GSM-tugijaama ja -antenni ehitamise. Kohalikud elanikud kardavad aga, et mast on ohtlik nende tervisele ja langetab kinnisvara hinda, kirjutab Tartu Postimees.

Ihaste elanik Mihkel Ellik polnud eile kindel, kas nendel kartustel ka tõsist alust on, aga mobiilimasti ehitamise vastu on tal ristisõda plaanis.

'Üks mast, EMT oma, meil siin juba on, teisest mastist pole me huvitatud,' teatas Ellik ja lubas alustada allkirjade kogumist masti vastu. 'Olen kümnete inimestega sellest kõnelnud, keegi ei taha masti.'

Radiolinja uus mast peaks planeeringu järgi tulema krundile Männimetsa 48a, lähima elamuni jääks 40 meetrit.

Linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku ütles, et planeering algatati selgitamaks, kas Radiolinja mast sobib tervisekaitsenõuetest lähtuvalt Ihastesse või mitte.

'Tervisekaitseinspektsioon on kooskõlastuse andnud: ei häiri keskkonda ega lähiümbrust,' selgitas Ranniku.

Tõnisson Kinnisvara maakler Marge Tõnnis nentis, et ei saa oma praktikale tuginedes väita, nagu mõjutaks selliste mastide paigaldamine eriti kinnisvara hinda. 'Sellistes kohtades on tehinguid olnud napilt,' tõdes ta. 'Kuid vaevalt tõsimeelne eestlane tahab masti alla maja osta.'

Sama firma hindaja Mart Aleksanderson lisas, et hinda võib kahandada ainuüksi rikutud vaade, lisaks ohtliku kiirguse kartus.

Hetkel kuum