Optimistid jäid pika ninaga

Peeter Koppel 12. märts 2001, 00:00

Kohalike investeerimisgurude optimismi toel nädala alguses kergelt paranenud olukord Ühendriikide aktsiaturgudel lõppes reedel järjekordse aadrilaskmisega.

Nädala algul aktsiate atraktiivsusest rääkinud juhtivad analüütikud olid sunnitud tõdema, et neil ei olnud paraku õigus, kuna turud reageerisid maailma suurima mikrokiipide tootja Inteli üllatuslikule kasumihoiatusele vägagi valuliselt. Nimelt teatas Intel neljapäeval pärast kauplemise lõppu ootamatult, et käesoleva kvartali tulud kahanevad neljanda kvartaliga võrreldes 25 protsenti ning kompanii kavatseb koondada 5000 töötajat. Inteli jaoks oli see juba teine kasumihoiatus käesoleval aastal.

Teine turgusid langetanud uudis oli oodatust suurem uute loodud töökohtade arv veebruaris. Maailma suurim majandus suutis luua 135 000 uut töökohta, ületades analüütikute ootusi 75 000 töökoha võrra. Tööjõuturu üllatuslik tugevus muidu jahtuva majanduse taustal andis põhjuse muretseda Föderaalreservi edasise intresside alandamise poliitika pärast, mis võib avaldatud andmete valguses jääda oodatust mõõdukamaks. Kahe halva uudise koosmõju viis Dow 1,97 ja Nasdaqi 5,35% madalamale. Täpselt aasta tagasi oli Nasdaqi üldindeks saavutanud oma kõigi aegade tipptaseme 5048,62 punkti, millest reedese seisuga on indeks kukkunud 59,34% 2052,78 punktile.

Helsingi börs oli reedel taas mõjutatud Atlandi-tagustest halbadest uudistest ning börsi üldindeks sulgus 1,57% madalamal 8411,32 punkti tasemel.

Maaklerite hinnangul on tehnoloogiaaktsiate poolt domineeritav börs täielikult USA uudiste meelevallas ning muutust selles osas näha ei ole.

Nasdaqil täitus allakäiguaasta

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing