Retsepti saab 50 krooni eest

Sirje Niitra 22. märts 2001, 00:00

Tallinna Kaubamaja juures diagonaalis üle ristmiku asub ilus moodne apteek. Retseptuuri osakonnas saab tõbine mugavalt istet võtta ja vajalikku rohtu küsida. ?Ah teil polegi retsepti? Sellest pole midagi, minge siiasamasse teisele korrusele ja arst kirjutab vajaliku ravimi välja, ainult visiiditasu tuleb maksta,? on leti taga istuv proviisor lahke.

Ah nii lihtsalt see käibki, mõtlen trepist üles sammudes, kuid ei oska esialgu kaugemale ulatuvaid järeldusi teha. Koridoris tuleb vastu meeldiv keskealine naine, kes küsib, mis vaja ja kutsub endaga kaasa. Günekoloogi juurde ei soovita ta minna, sest see olevat üle 70 vana meesterahvas. Ütlen soovitud ravimi nime, tohter, nagu hiljem selgub, erialalt neuroloog, otsib selle kataloogist üles ja kirjutab mulle soodusretsepti günekoloogilise ravimi tarvis välja. Lisab sellele ka soodushinda lubava punase täpi ja ongi kõik.

Hiljem saan apteegist selle alusel koos ravimiga ka paberilipiku, millega on kõik käsimüügist ostetud kaubad viie krooni võrra odavamad. Mind on selle apteegi püsikliendiks arvatud.

Kuuldavasti on selline retsepti kirjutamise teenus välja mõeldud soomlaste tarvis, kes hulgi siit odavaid ravimeid kaasa viivad. Kas neile ka soodusretsepte kirjutatakse, pole teada. Loodetavasti mitte.

Keskhaigekassa tervishoiuosakonna asejuhataja Kadi Lambot ütleb, et nii lihtsalt, vaid inimese enda ütluse põhjal, ei tohiks arst ühtki retsepti välja kirjutada, soodusretseptist rääkimata. Selleks peab kas perearst või eriarst inimese läbi vaatama, tema haigusloo põhjalikult kindlaks tegema ja ambulatoorse kaardi täitma. Kuna Soomega on meil arstiabi osutamise leping, siis soomlastele neile kodumaal välja kirjutatud retsepti alusel siin uue andmine pole keelatud.

?Mina eeldaks, et minuga koos Tartu Ülikoolis arstiteaduskonna lõpetanud kolleegid nii ei teeks, sest see käib kõigi neile õpetatud reeglite vastu,? ütleb ravimiameti juhataja Alar Irs juhtunust kuuldes. Ta lisab, et selline tegevus diskrediteerib Eesti arstkonda lausa rahvusvahelises ulatuses ja tuleks lõpetada. ?See on rohkem parameditsiiniline nähtus, mitte aga tõsine arstiteadus,? leiab ta ja lisab, et ärilises mõttes on kahtlemata tegu tulusa ideega. Kuna arstipunkt kuulub apteegiketi omanikele, on iga retsepti pealt 50 krooni võttes võimalik korralikult teenida.

Kõnealuse apteegi juhataja Sille Grüger ei näe asjas midagi kummalist. Ta tunnistab, et samas majas asuvad arstid kirjutavad inimesele retsepti välja, kui see täpselt teab, mida tahab. Vahel kujuneb retsepti järel käimine ka visiidiks, lisab ta.

Grügeri väide, et kindla tasu eest kirjutatakse retsepte välja kõigis Tallinna apteekides, ei leidnud kinnitust. Tõnismäe apteegi proviisor Kaja Tarkus peab olukorda, kus keegi, olgu või arsti diplomiga, kirjutab kusagil apteegi nurgas inimeste soovi kohaselt retsepte välja, ei tule kõne allagi. ?Kuulen sellisest asjast esimest korda,? lausub ta. Küsimuse liigitasid rumalate kilda ka ülejäänud kolm küsitletud Tallinna apteekrit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing