Nokia kasumihoiatus tekitas kaose

Kaja Koovit 13. juuni 2001, 00:00

Veel esmaspäeva õhtul sulgus eestimaalastegi üks lemmikvälisaktsia, põhjanaabrite Nokia Helsingis 34,4 euro tasemel. Eile pärastlõunal kaotas aktsia pärast Nokia juhi antud kasumihoiatust lühikese ajaga väärtusest ligi neljandiku.

?Me oleme viimasel ajal näinud nõrgenevat turusituatsiooni tasemetele, mis jäävad allapoole meie varasematest prognoosidest. Me usume, et see jahenemine on kantud üldistest turujõududest, veetuna majanduse ebakindlusest, tehnoloogia muutumisest ja mobiilsideoperaatorite vähem agressiivsest marketing?ist,? teatas Nokia president Jorma Ollila.

Nokia usub, et kehv turuolukord avaldab mõju ettevõtte teise kvartali majandustulemustele. Kvartali esimese kahe kuu põhjal ootab firma nüüd teise kvartali käibekasvuks võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähem kui 10%. Varasema prognoosi järgi pidi kasv olema 20%. Lahjendatud kasum aktsia kohta peaks jääma vahemikku 0,15?0,17 eurot, varasem prognoos nägi ette 0,20 eurot. Teatele järgnenud Nokia langusest tingituna kukkus kohe üle 13 protsendi ka Helsingi börsi üldindeks HEX.

?Aktsial on kohutav käive ja põhja ei ole langusel näha,? iseloomustas turul valitsevat olukorda Svenska Handelsbankeni maakler Janek Moik. ?Ostjaid ei ole, turul tegutsevad vaid müüjad,? lisas ta.

Moigi sõnul on ettevõtte kasumihoiatus halb turu meelestatusele ning lähiajal aktsia hind märkimisväärselt ei tõuse.

Analüütikute sõnul oli Nokia kasumihoiatus ootuspärane, sest pärast Ericssoni halbade teadetega turule tulekut tundus uskumatu, et Nokial läheb väga hästi.

?Kaugel sellest, et Nokia aktsiasse investeerinud rahulikud on,? lausus Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind. ?Nokia kukkumine tuli nii järsku, et müüa aktsiaid keegi ei jõudnud. Praegu pigem aktsiaid ostetakse lootuses, et homme on võimalik need veidi kõrgemal tasemel maha müüa,? iseloomustas Lind turul valitsevat olukorda.

Lind märkis, et eestimaalastest investoritest tegutsevad Nokia aktsias põhiliselt spekulandid ning ajalugu on näidanud, et väga palju kukkunud aktsia tõuseb järgmisel päeval veidi.

?Eks see kukkumine oli paha üllatus kõigile,? tunnistas Lind, kuid lisas, et pikaajalised investorid on näinud ka hullemaid hinnatasemeid.

Investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg lausus, et ei oota Nokia languse suurt mõju tänasele Tallinna börsi käekäigule ning ka aktsia ise ei tohiks pikaajaliselt langeda. ?Aktsia oli lihtsalt liiga kallis,? lausus ta.

Sumbergi hinnangul võiksid Nokia aktsiat osta kas pikemaajalise nägemusega investorid või siis paaripäevase nägemusega spekulandid, kaheks- kolmeks kuuks investeerijatele on aga huvitavamaid aktsiaid.

___________________________________________

Soome sõltub Nokiast

Eesti ettevõtjad Soome krahhi veel ei taju

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing