OPEC suurendab riski

Sirje Rank 27. juuli 2001, 00:00

Kolmapäeval otsustas OPEC, et septembrist vähendatakse naftatoodangut veel miljoni barreli võrra päevas. Seda lisaks varasematele kärbetele, millega koos kahaneb kartelli naftatoodang tänavu 13%.

Analüütikud kardavad, et OPECi otsus vahetult vastu Põhjapoolkera talve võib nafta hinna liiga kõrgele viia, pärssides jõupingutusi maailmamajanduse jaluleaitamiseks.

Eriti tundlik nafta hinna muutustele on USA, mis suurima importijana veab sisse 60% naftasaadustest. USA president George W. Bush avaldas uudise peale lootust, et OPEC ei taotle enamat kui hinna stabiliseerimist. ?Majandusel on praegu rasked ajad ning energia hinna tõus mõjuks halvasti,? hoiatas Bush USA Kongressis.

Oma avalduses teatavad naftat eksportivad riigid, et tootmise vähendamise eesmärk on tagada turu stabiilsus. Viimastel nädalatel langes toornafta hind 22 dollarile barrelist. Uue kärpega sihib OPEC hinnaks 25 dollarit barrelist.

OPECi kiire otsus, mille tarvis ei kutsutud kokku isegi erakorralist kohtumist, näitab kartelli arvamust, et peamiste tarbijate ? USA, Euroopa ja Jaapani majandusseis niipea ei parane. Viimastele on aga OPECi tegutsemine tunda andnud, et nafta hind on majanduses endiselt määrav. Nafta hinna kolmekordne tõus ajavahemikus 1998. aasta detsembrist 2000. aasta septembrini oli peamisi tegureid, mis kiire kasvu, madala inflatsiooni ning rekordiliste kasumite perioodile lõpu tegi. Madalam hind omakorda alandaks tööstuse kulusid ja turgutaks ettevõtjate tulevikuusku. Samuti mõjuks see hästi tarbijatele, kelle tulusid inflatsioon ning kõrged kütuse- ja toidukaupade hinnad on vähendanud, nullides maksude alanemisest loodetud ostubuumi.

Analüütikute sõnul on Euroopa majandusseis tõsisem kui Aasia ja Venemaa kriisi päevil, mis andsid tagasilöögi tööstusele, kuid ei mõjutanud oluliselt hõivet ega tarbimist. Sel nädalal teatasid firmad ainuüksi teisipäeval 30 000 töökoha koondamisest. Firmad on investeeringud peatanud ning restruktureerimine võib Euroopa tööpuudust poole miljoni võrra suurendada. See piirab tarbimist ajal, mil ka välisturul on nõudlus Euroopa kaupade järele kahanenud.

Analüütikute hinnangul ei ole nafta hind 25 dollarit barrelist maailma majanduse jaoks kõrge. Põhilised kartused on seotud sellega, et OPEC ei suuda tagada hinna stabiilsust. Kui see kontrollimatult tõuseb, võib majanduskasvu taastumine peatuda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing