Pro Kapital värbas seaduserikkuja

Inno Tähismaa 22. august 2001, 00:00

Laikjõe juhatas mai lõpuni reisiteenuseid osutavat mittetulundusühingut RRA (Reisijuhtide ja Rekreatsiooniarenduskeskus), mis polnud uue turismiseaduse jõustudes 1. märtsil jõudnud end ettevõtjana registreerida, nagu seadus ette nägi. Niisamuti polnud firmat kantud seaduses ette nähtud majandusministeeriumi juures asuvasse registrisse ei mai lõpuks, mil Laikjõe firmast lahkus, ega ka 1. juuliks, mil kukkus vastav tähtaeg. Seejuures korraldas ettevõte avalikult reise maailma eri piirkondadesse, reklaamides seda populaarse telesaate ?Reisile sinuga? vahendusel.

Sarnaselt RRAga ei ole end tänaseni jõudnud registreerida ega vajalikke tagatisgarantiisid muretseda Laikjõe teine firma, reisifirma Daam Reisid, mis tegutseb OÜ Daam Koolitus juures. 1992. aastal asutatud ettevõte kuulub praegu sajaprotsendiliselt Laikjõele. Vaatamata seaduses ette nähtud tingimuste täitmata jätmisele reklaamib Daam Reisid nii oma interneti kodulehel kui ka ajalehtedes jätkuvalt reise Prantsusmaale, Ameerikasse ja Egiptusesse. Praegu on ebaseaduslikult tegutseva firma vahendusel Prantsusmaal 103 inimest. Reisikorraldaja süül hätta sattumise korral puudub neil seaduslik alus kompensatsiooni saamiseks.

Kui RRA uued juhid on pärast tarbijakaitseameti ettekirjutusi registreerinud OÜ RRA Reisid ja kavatsevad täita ka ülejäänud nõuded, siis Daam Reisid on asjaga jõudnud kohtusse.

Tarbijakaitseamet saatis reisifirmat puudutavad asjad kohtusse 8. augustil, ütles ameti jurist Lea Vainult. Tema sõnul on Laikjõe firma juba pikalt õiguserikkuja, Laikjõe ise olevat põhjendanud rikkumisi väga kiire ajaga, mil toimus firma ülevõtmine. Kohtus süüdi tunnistamise korral võib firmat oodata 50 000?

500 000 krooni suurune trahv, mis võib Daami-taolise pisifirma jaoks tähendada pankrotti.

Laikjõe ise seaduserikkumisest erilist probleemi ei tee. Ta leiab kiiresti igale tegematajätmisele põhjenduse, näiteks Daam Reiside puudusi põhjendab ta raamatupidamisdokumentide kadumisega. ?Halb, et pole litsentsi,? tunnistas ta. ?Töötame selle nimel,? ütles ta ja lisas, et Daam Reisid korraldab tänuväärseid perereise, mille eesmärgiks on võimaldada inimestele mugav lend ja puhkus. ?Minu südametunnistus on puhas,? võttis ta oma äritegevuse kokku.

Laikjõe sõnul olid paljud raamatupidamisdokumendid kadunud, aga nüüd on probleemid lahenenud ja saab hakata seaduses ette nähtud nõudmisi täitma. Ta kinnitas, et Daam Reisid pole kellelegi võlgu. Laikjõe ütles, et probleemide põhjus on selles, et tema viibib suure osa ajast ise reisidel giidina kaasas ja seetõttu ei suuda firmajuhina kõigel silma peal hoida.

Paralleelselt Daam Reisidega töötab Laikjõe Pro Kapitali firmas Domina World Travel, mis jõudis möödunud nädalal avalikkuse huviorbiiti, kui selgus, et ka Domina pole seaduses ette nähtud garantiisid muretsenud. ?Algul jäi mulje, et garantiid pole vaja. Nüüd selgus, et on,? rääkis Laikjõe. Tema sõnul pole 35 mln kroonise eeldatava aastakäibega Domina reiside jaoks vajaliku üheprotsendilise garantiisumma ehk 350 000 krooni leidmine probleem. ?Just praegu oli kontakt Sampo Kindlustusega,? viitas ta reisifirma kliente kaitsva garantiilepingu sõlmimisele kindlustusfirmaga.

RRA probleemide kohta ei osanud Laikjõe vastust anda. ?Töötan mujal,? ütles ta ja lisas, et RRAs tekkis tal firma teiste töötajatega ?huvide konflikt?. Ta keeldus seda täpsemalt kommenteerimast, aga ütles, et firmasse tulid tööle ?teistsugused inimesed?.

RRA juhatuse liige Edgar Karofeld ütles, et Laikjõe ei lahkunud omal soovil, aga keeldus täpsematest kommentaaridest. ?Meil on probleeme,? ütles ta ja lisas, et praegu vaatab firma seisu üle audiitor.

Laikjõe kontakt Dominaga algas RRA kaudu. RRA vahendas Domina reise Ernesto Preatoni kuurorti Sharm el Sheikhi Egiptuses Punase mere ääres. Edasi käis Laikjõe ka ise Egiptuses, praktiseeris kohapeal ja sai ettepaneku tulla tööle. Nüüd suhtleb Domina reisisaatega ilma RRA vahenduseta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing