IT-firmad ületasid plaani

Kristina Traks 23. august 2001, 00:00

Microlink Arvutite AS plaanis eelmise aasta kasumiks 1,2 miljonit krooni, aasta lõpuks kogunes aga puhastuluks 6 miljonit krooni.

Ettevõtte toote- ja turundusjuhi Mart Sepa sõnul pole viimastel aastatel suuri riigihankeid olnud, seega tuli müügi- ja kasumikasv turu normaalsest suurenemisest. ?Kasumit mõjutas ka see, et jõulumüügi ajal mujal maailmas arvutite hinnad langesid, me saime need odavalt kätte ning saime ka tavapärase jõuluaegse heategevuse asemel kasumit teenida,? rääkis Sepp. ?Üldiselt aga tuli turu kasv eelmisel aastal 90 protsenti tänu eratarbijatele.?

Tartu arvutitootja ASi Ordi eelmise aasta kasum oli kaks korda suurem kui aasta tagasi, vastavalt 6,1 ja 3,4 miljonit krooni. Samuti oli ettevõtte kasum suurem, kui omanikud ette näha oskasid.

Ordi juhataja Sulev Sisaski sõnul toimus eelmisel aastal pidev kasv, mingeid oluliselt käivet ja kasumit kasvatavaid riigihankeid polnud. ?Kasum oli suur ka selle arvel, et 1999. aasta kasumist kandsime miljon krooni reservi ja see sõi selle aasta kasumit väiksemaks,? rääkis Sisask.

Sisaski sõnul läheb ka sel aastal arvutite müük tempokalt, kuid kahekordset kasumikasvu küll enam pole oodata. ?Vast teeme natuke rohkem kui eelmisel aastal,? ütles ta.

Arvutitootjate sõnul on sel aastal oodata umbes 10protsendilist turu kasvu. ?Tõenäoliselt kasvab turg rohkem koduarvutite tõttu, vähem ostavad riigiettevõtted,? ütles Sisask.

Süsteemiarendaja Abobase Systems ületas oma eelmise aasta kasumiprognoosi poole võrra, teenides plaanitud 10 miljoni asemel 15 miljonit krooni kasumit.

ASi Abobase Systems finantsdirektori Liina Laast-Laasi sõnul ei ole suure kasumikasvu taga mitte mingit ühte konkreetset tehingut, vaid terve aasta läks ühtlaselt ülesmäge. ?Arvan, et ka selle aasta plaanid tulevad täis ja natuke üle ka,? ütles Laast-Laas. ?Meieni pole küll majanduslangus veel jõudnud.?

Abobase Systemsi eelmise aasta käive oli 110,5 miljonit krooni. Selleks aastaks plaanib ettevõte 200 miljonit krooni käivet ja kasumit 30 miljonit krooni. Kvartali- ega poolaastatulemusi firma ei avalda.

Arvutite, bürootehnika ning kontoritarvete jae- ja hulgimüüja ASi Infotark eelmise aasta kasum ületas mitmekordselt ettevõtte kasumiprognoosi. Algselt plaanitud 3 miljoni krooni asemel teenis firma eelmisel aastal 15,5 miljonit krooni kasumit.

Infotarga eelmise aasta käive oli 122,7 miljonit krooni prognoositud 115 miljoni krooni asemel.

Seevastu maailmas mobiilside positsioneerimise alal esirinnas oleva ASi Regio tulemused jäid loodetust kesisemaks. Firma teenis kasumit eelmisel aastal kasumit 1,5 miljonit krooni ehk 100 000 krooni rohkem kui 1999. aastal, kuid pool miljonit krooni vähem, kui omanikud lootsid.

Regio käive oli 20,6 miljonit krooni ehk 1,5 miljonit krooni vähem planeeritust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing