Läänemaal jätkub elektrilahing

Andrus Karnau 17. september 2001, 00:00

Viis ja pool kuud tagasi avalikustas Fortum Läänemaa, et kehtestab tänavu 1. oktoobrist oma müügipiirkonnas muust Eestist kõrgema elektrienergia hinna. Fortumi umbes 21 000 Läänemaal ja Viimsis elavat ja tegutsevat klienti seati sellega halvematesse tingimustesse Eesti teistest elanikest ja ettevõtetest.

Soome ettevõte põhjendas hinnatõusu Eesti Energia poolse hulgihinna tõstmisega ja suurte investeeringutega elektrivõrgu kaasajastamisse. Elekter kallineb eratarbijatele sõltuvalt hinnapaketist 11-31, kahekordistub püsitasu. Peaaegu samas suurusjärgus on hinnatõus äriklientidel.

Energia kallineb ja selle kallinemine on peaaegu paratamatu, kuid pooleteise miljonilise rahvaarvuga riigis ei näi mitte kuidagi olevat mõistuspärane lahendus, et ühe külamehe elektrihind on teisest ligi poole võrra kallim. Ning miks kallim. Aga sellepärast, et riigiametnikel näib olevat ükskõik ? müüsime elektrivõrgu, vaadaku ise, kuidas hakkama saavad.

Muust Eestist kallim elekter ajas mässama suurärimehe, Tallinna Sadama nõukogu esimehe Koit Uusi. Ta veenis hinnatõusu vastase protestikirjaga ühinema peaaegu kõiki Läänemaa mõjukaid ettevõtjaid ja kõik 12 omavalitsust. Mõjuka ärimehe protest sundis tegudele lõpuks ka maavalitsuse ametnikud.

Tagatipuks nõudis Uus For-tum Läänemaa taasriigistamist Eesti Energiale, ligi 30 000 elanikuga maakonna elektrienergia hind sai viimase avaldusega rahvusvahelise mõõtme. Ligikaudu 50 miljoni krooni eest erastatud Läänemaa elektrivõrgu erastamisskandaal oleks lapsemäng võrreldes miljardikroonise Eesti Raudtee erastamisskandaaliga.

Seejärel ? pärast läänlastest isamaaliitlaste proteste ? üritas peaminister Mart Laar oma nõunike vahendusel sundida energiaturuinspektsiooni uuesti kooskõlastama Fortumi hinnakirja.

Kui ka see ebaõnnestus, otsustas valitsus möödunud teisipäeval soovitada Eesti Energial alandada Fortumile müüdava elektri hinda, kui viimane nõustub hinda tarbijaile mitte tõstma.

Fortumi juhi reaktsioon valituse otsusele oli ühene ? kui saame odavamalt osta, müüme odavamalt. Eesti Energia vastus oli aga sootuks sõjakas ? odavam hind Fortumile kahjustab Eesti Energia klientide huve. Me ei subsideeri oma konkurenti, teatas Eesti Energia. Justkui 30 000 Lääne maakonna elanikku polekski sajaprotsendiliselt riigile kuuluva Eesti Energia omanikud. Või justkui Läänemaa elektrivõrgu kõrval võiks veel olla mõne elektrifirma elektrivõrk.

Elektrilahing Läänemaal on jõudnud uude episoodi. Lõpplahendus selgub õige pea, sest septembri lõpuni on jäänud kaks nädalat.

Võtmeisikuks ses episoodis on aga jällegi majandusminister Mihkel Pärnoja, kelle ülesanne pole just kuigi kadestamisväärne ? sundida Eesti Energiat täitma valitsuse soovitust, poliitilist seisukohta, nagu valitsuse pressiesindaja seda nimetas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing