7. november 2001 kell 11:15

Soome firmad hädas Hiina piraattoodanguga

Soome firmade toodangu kopeerimine Hiinas on suurem probleem kui kunagi varem, tulenedes muuhulgas sellest, et Soome firmade tegevus Hiinas ning investeeringud sinna on kiiresti kasvanud, kirjutab Taloussanomat.

Juulis andis Euroopa Liit Hiinale üle musta nimekirja, kuhu olid kantud 1159 piraattoodangut valmistava firma nimed. Nimekirja aitas koostada Soome, kelle firmadest on viimati tootekaitse probleeme esinenud Saunatecil, Wärtsiläl, Konel jt. Hiina ise pole nimekirjale reageerinud.

Soome tööstuse ja tööandjate keskliidu juhi Erik Forsmani sõnul jääb piraatlus Hiinas probleemiks veel pikaks ajaks ning seda hoolimata Hiina peatsest vastuvõtmisest Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO liikmeks.

Lääne investeeringute sissevool Hiinasse aga jätkub tõusvas tempos. Muuhulgas laiendab tegevust Elcoteq, kes teatas äsja uue tehase rajamisest. Kone sai hiljuti Hiinast oma kõigi aegade suurima liftitellimuse. Võrreldes 1994. aastaga, mil Soome investeeringud Hiinasse ulatusid 0,01 miljardile Soome margale investeerisid Soome firmad läinud aastal Hiinasse 3,09 miljardit marka ehk 8 miljardit Eesti krooni.

Hetkel kuum