• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eelarvekärbe lööb ehitustegevust

  Riigieelarve kärbe tähendab, et mõneks ajaks peatatakse uute ehituste alustamine. ?Katuse ja korstna parandamist pole mõtet edasi lükata, küll aga saab viivitada kopa maasse löömisega,? ütles sotsiaalminister Eiki Nestor.
  Nestori ütlust mööda loodetakse riiulile jäävate uusehitustega alustada siis, kui selgub, et raha laekumine esimesel poolaastal on oodatust parem. Sel juhul määrab valitsus raha kevadsuvisest lisaeelarvest.
  Eile õhtul ütles rahandusminister Siim Kallas, et objektid, mille ehitamine viibib, selguvad kolmapäeva hommikuks, siis on tähtaeg esitada eelarve muudatusettepanekud riigikogule.
  Eelarvekärbe ei puuduta kohalike omavalitsuste investeeringuid. Kindlasti algab Tartu uue vangla ehitus. Samuti ei puuduta eelarvekärped teedeehitust, sest enamik teid valmib laenuraha ja välisabi toel ning riigil on neis projektides vaid kaasfinantseerimise kohustus.
  Justiitsminister Märt Rask kinnitas, et valitsuse esmahuvi on täita väljakäidud palgatõusu lubadused. Järgmisel aastal ootavad kõrgemat palka kohtuametnikud ja õpetajad.
  500 miljoni krooni suurune auk riigieelarves tekkis, kui rahandusministeerium hindas majanduse reaalkasvu tuleval aastal protsendi võrra madalamaks.
  Aeglasem majanduskasv tähendab ka väiksemaid laekumisi sotsiaalmaksust ja väiksemat sisemajanduse kogutoodangu kasvu, seega kärbivad ennast ise viimase kahe ühikuga seotud eelarvekulutused.
  Väiksem sotsiaalmaksu laekumine kärbib ravi- ja pensionikindlustuse summasid. Haigekassa saab tuleval aastal kasutada 57 mln krooni vähem. Kärbe ei tee haigekassat murelikuks, sest see ei tähenda tavainimesele ja haiglatele teenuste vähendamist, vaid raha leitakse erakorralistele kulutustele mõeldud reservist.
  Pensionikindlustusele laekub vähem 87 mln krooni. ?Jumala pärast ei tähenda see pensionide vähenemist,? ütles Eiki Nestor.
  Et kaitsekulutused moodustavad kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust, siis viimase kasvu aeglustudes väheneb ka kaitsekuludeks riigieelarvest ette nähtav summa 10 miljonit krooni.
  Ligikaudu 130 mln krooni vähendatakse kulutusi riigiaparaadile.
  Siim Kallase sõnul on eelarvesse jäänud veel näpuotsatäis puudujääki, millele leitakse kate täna hommikuks. ?500 miljonit, mis kärpida oli vaja, pole just suur summa, aga valus,? ütles Kallas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.