Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eelarvekärbe lööb ehitustegevust

  Riigieelarve kärbe tähendab, et mõneks ajaks peatatakse uute ehituste alustamine. ?Katuse ja korstna parandamist pole mõtet edasi lükata, küll aga saab viivitada kopa maasse löömisega,? ütles sotsiaalminister Eiki Nestor.
  Nestori ütlust mööda loodetakse riiulile jäävate uusehitustega alustada siis, kui selgub, et raha laekumine esimesel poolaastal on oodatust parem. Sel juhul määrab valitsus raha kevadsuvisest lisaeelarvest.
  Eile õhtul ütles rahandusminister Siim Kallas, et objektid, mille ehitamine viibib, selguvad kolmapäeva hommikuks, siis on tähtaeg esitada eelarve muudatusettepanekud riigikogule.
  Eelarvekärbe ei puuduta kohalike omavalitsuste investeeringuid. Kindlasti algab Tartu uue vangla ehitus. Samuti ei puuduta eelarvekärped teedeehitust, sest enamik teid valmib laenuraha ja välisabi toel ning riigil on neis projektides vaid kaasfinantseerimise kohustus.
  Justiitsminister Märt Rask kinnitas, et valitsuse esmahuvi on täita väljakäidud palgatõusu lubadused. Järgmisel aastal ootavad kõrgemat palka kohtuametnikud ja õpetajad.
  500 miljoni krooni suurune auk riigieelarves tekkis, kui rahandusministeerium hindas majanduse reaalkasvu tuleval aastal protsendi võrra madalamaks.
  Aeglasem majanduskasv tähendab ka väiksemaid laekumisi sotsiaalmaksust ja väiksemat sisemajanduse kogutoodangu kasvu, seega kärbivad ennast ise viimase kahe ühikuga seotud eelarvekulutused.
  Väiksem sotsiaalmaksu laekumine kärbib ravi- ja pensionikindlustuse summasid. Haigekassa saab tuleval aastal kasutada 57 mln krooni vähem. Kärbe ei tee haigekassat murelikuks, sest see ei tähenda tavainimesele ja haiglatele teenuste vähendamist, vaid raha leitakse erakorralistele kulutustele mõeldud reservist.
  Pensionikindlustusele laekub vähem 87 mln krooni. ?Jumala pärast ei tähenda see pensionide vähenemist,? ütles Eiki Nestor.
  Et kaitsekulutused moodustavad kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust, siis viimase kasvu aeglustudes väheneb ka kaitsekuludeks riigieelarvest ette nähtav summa 10 miljonit krooni.
  Ligikaudu 130 mln krooni vähendatakse kulutusi riigiaparaadile.
  Siim Kallase sõnul on eelarvesse jäänud veel näpuotsatäis puudujääki, millele leitakse kate täna hommikuks. ?500 miljonit, mis kärpida oli vaja, pole just suur summa, aga valus,? ütles Kallas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Meidla ostab viimase raha eest Saunumi aktsiaid
Eesti saunatehnoloogia ettevõtte Saunumi aktsia on eelmise aasta septembrikuu tipust odavnenud 66 protsenti. Saunumi suuromanik Lauri Meidla näeb seda aga võimalusena odavalt börsifirma aktsiaid osta.
Eesti saunatehnoloogia ettevõtte Saunumi aktsia on eelmise aasta septembrikuu tipust odavnenud 66 protsenti. Saunumi suuromanik Lauri Meidla näeb seda aga võimalusena odavalt börsifirma aktsiaid osta.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Kallis maagaas kruvib elektri hinda Eesti-Soome merekaabel homme-ülehomme hoolduses
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.
Juunikuu keskmine elektri börsihind ulatus Eesti hinnapiirkonnas 174 euroni megavatt-tunni eest, mis jääb alla vaid detsembrikuus nähtud aegade kõrgeimale näitajale. Maagaasi kõrge hinna tõttu näitavad tulevikutehingud kallist hinda ka järgnevateks kvartaliteks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.