• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Insenere tuleks kaasata riigiasutuste töösse

  Inseneride erialaliitude katusorganisatsioon Eesti Inseneride Liit (EIL) (taas)asutati 10. detsembril 1988. aastal. EILi liikmed on inseneride erialaliidud ? mittetulundusühingud, mis ühendavad inseneriharidusega inimesi ja üliõpilasi vabatahtlikkuse alusel. Erialaliitudesse võetakse inseneriõppekavade üliõpilasi ja kõiki inseneriasjandusest huvitatud inimesi.
  EILi missioon on Eesti inseneride hariduse, kutsealaste oskuste ja eluaegse täiendõppe süsteemi viimine insenerikutse rahvusvahelist tunnustamist võimaldava tasemeni. EILi initsiatiivil on enamik Eesti inseneriõppekavadest akrediteeritud FEANIi, Euroopa inseneride rahvuslike liitude katusorganisatsiooni komisjoni poolt ja kantud FEANIi akrediteeritud inseneriõppekavade registrisse (FEANI Index). EIL alustas 1998, lähtudes rahvusvaheliselt tunnustatud nõuetest ja protseduuridest Eesti volitatud inseneri ja euroinseneri kutsete omistamist. EILi väljaantav Eesti volitatud inseneri kutse vastab erialaste nõuete poolest euroinseneri kutsele, kuid erialase võõrkeele valdamise nõuded on madalamad. Kutse omistamise tingimus on ühe FEANIi töökeele vaba valdamine.
  Pikemas perspektiivis tahab EIL ühineda Washington Accord`iga, s.o lepinguga, mille liikmeks vastuvõtmine tähendab, et kõikide juba liikmeksolevate maade insenerikutseid andvad mittetulundusühingud kiidavad heaks EILi rakendatud kutseomistuse nõuded ja reeglid ja tunnustavad Eestis antud insenerikutseid.
  1998. aastast peab FEANIi ühinemisläbirääkimisi Washington Accord?iga. Washington Accord ei aktsepteeri riiklikult omistatud kutseid ? kutsed peavad olema omistatud inseneride erialaühingute poolt. Paljudes maades, ka Eestis, tunnustab riik inseneride erialaühingute taotlusel ja riikliku kutsekomisjoni omistatud kutseid kutseseadusega.
  Eesti volitatud insenerile on pidev täiendõpe kohustuslik. Kutse on omistatud tähtajaliselt ja kutseline insener peab kokkulepitud aja nn 5 aasta jooksul koguma teatud arvu ainepunkte (AP). Esimestena erialaliitudest on täiendõppe süsteemi rakendanud Eesti Ehitusinseneride Liit, Eesti Mehaanikainseneride Liit, jt. EIL töögrupp ühtlustab ainepunktide hinded, et kõik erialaliidud saaksid neid rakendad
  Traditsioonilistel insenerierialadel väheneb inseneri teadmiste väärtus nelja aastaga poole võrra. Kõrgtehnoloogilises ja/või teadusmahukas tegevuses see aeg lühem, 2-2,5 aastat. See on ka põhjuseks, miks mitmel maal on kutselistele inseneridele kohustuslik täiendõppe süsteem juba sisse viidud ja paljud maad on taolist süsteemi rakendamas. Arvestades kutseliste inseneride olulist rolli Eesti majanduse konkurentsivõime tõstmisel peame üsna loomulikuks, et lisaks ettevõtjatele on ka riik huvitatud Eesti rahvusliku kutseliste inseneride korpuse loomisest.
  Kutseliste inseneride korpus ja selle liikmete pidevas erialases vormis hoidmine omab arenenud majandusele samasugust mõju nagu teised infrastruktuuri harud.
  Riiklikud ja munitsipaalsed struktuurid peaks rakendama kutselisi insenere ekspertkomisjonide koosseisus ekspertidena, konsultantidena, nõunikena või peaspetsialistidena. Paljudel juhtudel teevad riiklikult olulisi ekspertotsuseid poliitikud või erialaliselt mittekompetentsed inimesed.
  Soovin kõigile inseneridele jätkuvat indu tehnikaprogressi edendamisel ja meie teaduse, tööstuse ja majanduse tugevdamisel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Portaalides käib kinnisvara soodusmüük. "Agressiivne hinnatõus on möödas." Müüjate turust on saamas ostjate turg.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Kinnisvaraportaalides on korterid saanud külge soodsamad hinnasildid ja müüki paisatakse järjest rohkem kinnisvara, kuid eksperdid suhtuvad sellesse stoilise rahuga.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
S&P 500 aktsiaindeks jätkas langust uue tänavuse põhjani
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
USA aktsiaturud alustasid nädalat languse ja S&P 500 indeksi uue tänavuse põhjaga.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Taani: Nord Stream 2 gaasitoru lekib ohtlikult
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Raadiohommikus: Kas kallis energia röövib teatrite ja majutusasutuste kliendid?
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.
Samal ajal kui meelelahutus- ja majutusasutused otsivad lahendusi järsult kerkinud energiakulude katteks, ähvardab kiire hinnatõus viia neilt kliendid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.