Saku Suurhall puhkust ei pea

Katrin Kurss 17. detsember 2001, 00:00

?Tegevuskasum tuli juba esimese üritusega, aga finantskulude tõttu jõuame kasumisse 2003. aasta alguseks,? prognoosib halli direktor Jaanus Vihand.

Selle aasta lõpuks korraldatakse kokku 40 üritust ja publikuks loodetakse 120 000?125 000 inimest. Ka poolte järgmise aasta ürituste osas on kokkulepped sõlmitud. Kokku peaks järgmisel aastal olema võimalik külastada 120?130 ettevõtmist. Publikut ootab Saku Suurhall tuleval aastal 450 000?500 000 inimese ringis.

Suurhallis käib askeldamine ööd ja päevad läbi, sest kallis ehitis ei tohi kasutamata seista. Halli 15 palgalisele töötajale lisaks on majas pidevalt liikvel igasugu töömehi. Suurte ettevõtmiste korral kasvab majas hõivatud inimeste arv 300ni.

Praegu valmistatakse ette kahte suurüritust paralleelselt. Kõigepealt astub üles viiuldaja Vanessa Mae ja kohe seejärel algab jäähokiturniir. Hokivõistluse tarbeks on saalipõrand juba jääga kaetud. Hirmu, et kuulsa viiulivirtuoosi sõrmed külmast kangeks jääksid, siiski ei ole, sest jääle tõmmatakse soojusisolatsioon ja põrandakate peale, nii et liuvälja põranda all keegi ei märkagi.

Jääd pole mõtet kohe pärast hokimängu ära sulatada. Vihand räägib kavast rentida jääväljak mõneks päevaks firmaürituste tarbeks välja. Tund aega jääl läheks firmale maksma 2500 krooni ringis.

Edaspidi on kavas kasutada põrandakatteks ka liiva ja kruusa, et saaks ratsutada või motokrossi sõita, samuti on plaanis üles seada poksiring. Veel oleks tarvis muretseda kaks suurt videoekraani, aga Vihand kahtleb, kas selleks raha jätkub.

Hall on kavandatud ökonoomseks, projekteerimist alustati mitte fassaadist, vaid saali ja abiruumide kasuliku pinna optimeerimisest. Kui koridor oleks meeter laiem, oleks ehitus 20 miljonit krooni kallimaks läinud, toob Vihand näite.

Hinnakirja järgi küsib Saku Suurhall ürituse korraldajalt lisaks otsestele kulude katmisele 20 piletitulust, arvesse võetakse ka sündmuse eripära. Saali rent korvpallitreeninguks on teises hinnas kui popkontserdiks.

Edukalt on hallis peetud ka 600?700 osavõtjaga seminare. Publikurekordi tegi 9000 pealtvaatajaga hiljutine ansambli Rammstein kontsert.

Vihandi sõnul moodustavad publiku arvust 40 spordisõbrad ja üle 50 meelelahutusürituste külastajad, seminaridel ja firmaüritustel osalejate arv jääb 5 ringi.

Hoone ehituslik maksumus on 210 miljonit krooni. Vihandi sõnul on see kaks korda odavam kui analoogsed hallid mujal maailmas. Osalt on see tingitud tööjõu hinnast, ent Vihandi väitel mängib suurt rolli ka see, et ehitusfirma Lemminkäinen Eesti kuulub halli omanikeringi.

Halli aktsionärideks on 45 Lemminkäinen Eesti, 20 Tallinna linn, 20 Eesti riik, 10 Eesti Korvpalliliit ja 5 Eesti Olümpiakomitee.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing