Sulev Oll • 2. detsember 2002 kell 12:21

Ettevõtja eurofoorum: Eestisse tuleb 10 miljardit krooni abiraha

2004-2006. aastal tuleb Eestisse Euroopa Liidust 10 miljardit krooni, ütles rahandusministeeriumi asekantsler Renaldo Mändmets.

Mändmetsa sõnul on tegemist kindlalt tuleva abirahag, mis on arvutatud 1999. aasta hindades. ?Summa suuruse osas on läbirääkimised sisuliselt lõppenud,? sõnas rahandusministeeriumi välissuhete asekantsler. ?Aastas tähendab see üle 3,3 miljardi Eesti krooni, mis moodustab umbes 10 % Eesti riigieelarvest, aga väga suure osa investeeringutest.?

Abipakkumist Eestile nimetas Mändmets paremaks kui paljudele teistele riikidele, abiraha tuleb Eestisse 2500 krooni elaniku kohta aastas.

Samas piirab rahasummat EL regulatsioon, mille kohaselt ei tohi fondide eelarve olla üle 4% riiklikust koguproduktist. ?Oleme selle piiri lähedal,? sõnas Mändmets, kes nimetas võimalikuks probleemiks kaasfinantseerimist. ?Raha selleks on olemas, aga ei pruugi olla selle eelarverea peal, kus soovime seda kasutada.?

Raha abil suurenevad investeeringud kutseharidusse 4-5 korda, keskkonnaprojektidesse 3 korda.

Mändmetsa sõnul on Eesti PHARE ja SAPPARDi osas üks parimaid kasutajaid, ISPA osas on aga keskkonnateemal tõsine mahajäämus. Samas tõdes ta, et näiteks PHARE tsükkel üle mõistuse pikk. ?Praegu saame pooleteist aasta jooksul hakata projekte rakendama, varem kiskus asi juba neljale aastale,? ütles Mändmets, kelle sõnul on kritiseeritud ka SAPPARDit, seda suure bürokraatia pärast. ?Öeldakse, et kui juba SAPPARDiga hakkama saite, on teised palju lihtsamad.?

Hetkel kuum