Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meeldejääv aktiivpuhkus Soome suusakuurordis

    Igas keskuses on tasuta nõlvad, eelkõige lastele, kuid ei panda pahaks, kui seal ka algajad kätt harjutavad. Igas keskuses on ka korralikult välja kujunenud infrastruktuur ning puudust ei tohiks tunda millestki. Suuremate keskuste, nagu Levi ja Ruka, läheduses on lennu- ja rongijaam. Palju rõhku pannakse after-ski -programmile, sest tõeline pingelangus toimub õhtul pärast nõlvade sulgemist, kui klubidesse hakkavad marssima rahvahordid. Erinevates kuurortides pannakse rõhku erinevale meelelahutusele, näiteks on Rukal rohkem noortepäraseid klubisid ning Levil rõhk baaridel. Baaride asemel võib valida rahulikumad videvikutunnid ja külastada tervisekeskust, restorani. Põhja-Soomes tulevad kõne alla põhjapõdra- või mootorsaanisafarid. Omal käel saani laenutanud, võib leida õhtuhämaruses maalilisi paiku, kui liikuda nõlvade tippu. Kindlasti tuleks mootorsaaniga sõitmisel jälgida kiirust ja alkoholisisaldust veres, sest Soomes võib ootamatul hetkel kohata keset saaniradu politseid. Ja trahvid pole siis väikeste killast.
    Alati on odavam mitmekesi suusaretkele minek, nii hoiab kokku varustuse laenutuselt, mäepiletitelt ja ööbimiselt. Lisaks on alati sooduspakkumised gruppidele.
    Algajatel ei tasuks mäeplaane kohe kõrvale heita, sest suusakeskustes on suusakoolid professionaalsete õpetajatega. Hind pole odav, kuid algul võimatuna näiva lumelauasõidu võib saada selgeks mõne tunniga. Privaatsuusatunni hind on ca 24 eurot ja õppetund vältab 50 minutit.
    Mäed on tähistatud värvidega rohelisest mustani. Roheline on algajate nõlv ning must eriti raske ja algajatele ohtlik. Vahepealsed, sinine ja punane, kasvava raskustasemega.
    Asub 115 km Helsingist. Üheksa mäesuusanõlva sobivad hästi neile, kel suusatamiseks aega vaid paar paeva, kuid kes soovivad seda maksimaalselt kasutada. Pikim nõlv on 800 m ja suurim kõrguste vahe 111 m. Suusad saab alla panna juba peaaegu majakese ukse all, kõik teenused on käe-jala juures. Kaheksa kilomeetri kaugusele jääb tuntud suusalinn Lahti, kuhu lastega reisides peab tingimata minema. Põnevas suusamuuseumis võib igaüks proovida suusahüppesimulaatoril õiget äratõukehetke tabada või laskesuusatajate kombel püssi palgesse seada.
    Himose suusakeskus asub 220 km kaugusel Helsingist. Kokku on kahel kõrvuti asetseval mäel 17 erineva raskusastmega nõlva. Rohkem rõhku pannakse tavaliselt keskmise raskusega nõlvadele, vähem on algajatele ning professionaalsetele sõitjatele mõeldud laskumiskohti. Lumelauduritele pakuvad kindlasti huvi snowstreet ja pipe, mis on mõeldud eelkõige vabastiilis trikkide tegemiseks. Põhja-Himos on avatud paaritutel nädalatel ja Lääne-Himos paaris nädalatel. Nädalavahetustel ja suusaperioodil (8.?10. nädal) on avatud mõlemad mäed ning nautida saab kõiki nõlvu. Kahe mäe vahel sõidab tasuta buss.
    Kindlasti ei pea koju jääma murdmaasuusatamise fanaatikud, sest neile on ehitatud 15 km pikkuses valgustatud suusaradu, kus leiab rahulikke tõuse ja käredaid langusi. Kohapeal saab rentida, nagu kõikjal Soomes, mökki ehk palkmaja, kus on olemas kõik suusareisiks vajalik. Tavaliselt köögist, saunast, elutoast ja paarist magamistoast koosneva maja nädalahind jääb 10 000 krooni kanti. Paremad majakesed on varustatud kuivatuskappide, pesu- ja nõudepesumasina ja kõikvõimaliku mugavust pakkuva tehnikaga.
    Suusapakett Siljalt:
    - al 4945 krooni (4 inimest). Hinna sees edasi-tagasi auto ülevedu, 3 ööd majutust suusamajas.- lumelauakomplekt: 30 eurot/päev- murdmaasuusad: 18 eurot/päev- mäepilet: 28 eurot/päev- http://www.himos.fi
    Paarisaja kilomeetri kaugusel Helsingist, Jyväskylä lähedal asub Soome suusakeskuste miniversioon, mida võib võrrelda Eesti Kuutsemäega. Siiski jääb Riihivuori Lõuna-Eestile alla, esiteks juba 8 nõlva ja pikema laskumisteekonna tõttu.
    Kakskümmend aastat tegutsenud Riihivuori plussideks peetakse head asukohta ? kõigest paarsada kilomeetrit pealinnast ? ja kaunist loodust. Riihivuori reklaamib end kui rahulike langustega suusakeskust ega toeta hea sõnaga Euroopa sportlikke langusi, kus suusataja peab end pinges hoidma. Kohapeal töötab viis tõstukit, sõita saab kaheksal erineval nõlval. Siingi on lumelauduritele mõeldes ehitatud lumest street, halfpipe ja quarterpipe.
    Riihivuori sobib rohkem rahulikku suusapuhkust otsivale seltskonnale, ekstreemsusi pole mõtet sealt otsida. Hinnatasemelt on keskus samaväärne iga teise keskusega Soomes. Ööbimiseks pakutakse nii hotelle kui ka majakesi. Viimased on odavamad, kui rentida suuremale seltskonnale, muidu oleks mõttekas ööbida hotellis.
    - mäepilet: 22 eurot/päev- mäesuusad: 21 eurot/päev- lumelaud: 28 eurot/päev- http://www.riihivuori.fi
    Levi suusakeskus sai alguse karaokeklubist nimega Hullu Poro. Paari ettevõtliku inimese abiga loodi lisaks klubile suusanõlvad, hotellid, vaba aja keskus. Mõne aastaga muudeti väike küla suuremõõtmeliseks suusakuurordiks, kus on hetkel 45 nõlva ja 19 tõstukit. Vana Hullu Poro kõrvale on tekkinud Arena klubi, mis mahutab paar tuhat inimest. Suusahooajal täitub klubi täielikult. Nüüd on omanikud multimiljonärid ning jätkavad Levi arendamist.
    Levi jääb 800 kilomeetri kaugusele Helsingist. See on küll pikk vahemaa, kuid esimesi Levi hiidmägesid nähes unustatakse tavaliselt vaevaline teekond. Levil on lugematul arvul võimalusi vaba aja sisustamiseks, tuleb ainult viitsida reklaambuklette lehitseda. Levi ümbrus on läbi põimitud mootorsaaniradadest. Hoolimata kallist laenutushinnast liigub suur osa rahvast just saanidega, sest tihtilugu jõuab niiviisi kiiremini kohale kui autoga.
    - Mäepilet: 23 EUR/päev- Lumelaud: 21 EUR/päev- Mäesuusad: 19 EUR/päev
    Rukal algab aktiivne suusaperiood oktoobri alguses ja kestab aprillini. Sellel ajavahemikul on avatud kõik 28 nõlva, 18 liftiga. Neljas liftis saab istuda. Pikim langus on 1300 meetrit. Igatund toodavad kuus lumekahurit meeletul hulgal lund, nii et kunagi valge kihi alt rohelist ei paista. Samuti kaob lume kinnitallamise võimalus ja raja ohtlik jäätumine. Lumelaudurite lemmikuks saanud Ruka keskus on hinnatasemelt kalleim, eriti seepärast, et siia koguneb massidena noori, kes eriti rahanumbrist ei hooli.
    Sarnaselt Leviga valitseb Rukal Lapimaa õhkkond, kõikjal võib näha põhjapõtrade kasvandusi, Metsad on tihedad ja tee eestlasele üllatavalt mägine. Talvel võib temperatuur langeda ligi neljakümne miinuskraadini. Restoranides on tähtsal kohal lapiroad. Nõlvade seljakul leiab mitmeid kiirsöögi-joogi paiku väikeseks soojendavaks joogiks või kergeks kõhukinnituseks. Palkamaja üürijad ei pea väljassöömise pärast muretsema, sest toidupoolise saab kohalikest kaubahallidest ja majades toiduvalmistamise tehnika olemas.
    Ruka ei erine majutuskohtadelt teistest kuurortidest, siingi saab üürida palkmöki või hotellis toa. Kasutada mootorsaane, külastada veekeskust ja muid huvitavaid kohti. Ruka peamine eelis on afterski programmide rohkus ? igale maitsele on midagi. Näitena mõned paigad: golfisimulaator, lastaed, jõusaal, squash, hunnikute viisi erinevaid saunakomplekse ? nendest Soomes puudust ei tunne, sest igas korralikus majapidamises on vähemalt üks saun. Ruka ümbruses on 600 kilomeetrit mootorsaaniradu lõputuks seiklemiseks.
    Lähedal asub ka Kuusamo suusakeskus, mis on osa Rukast. Koha populaarsusest annab hea näite eelmise aasta aprillis turismist saadud 70 miljonit Eurot.
    - Mäepilet: 25 EUR/päev- Lumelaud: 28 EUR/päev- Mäesuusad: 23 EUR/päev
    Pyhä suusakeskus asub Lapimaa keskel. Talv kestab kohapeal ligikaudu kuus kuud. Pyhäle jõuab nii rongi, lennuki kui autoga, kõik variandid on laialt levinud ning kohti tuleb ette broneerida. Parimaks kohatuleku vahendiks peetakse ikkagi lennukit. Helsingist lendab Rovaniemi, mis asub Pyhä külje all, mitu lennukit päevas. Edasiliikumiseks võib sihtpunktist üürida auto, võtta takso või hoopis liikuda bussiga. Viimane jõuab kohale poole tunniga. Rongiga saabumiseks peab asuma öösel Helsingist teele. Hommikuks ollakse kohal.
    Kohapeal on kümme nõlva igale maitsele, põhjapoolsel küljel on mõeldud rohkem algajatele ? laugemad laskumised ja väiksemad kiirused.
    Lisaks suusatamisele saab jällegi osa võtta mootorsaani safarist, seigelda koera-ja põdrarakendiga või külastada Euroopa ainsat ametüsti kaevandust.
    - Mäepilet: 27 EUR/päev- Lumelaud: 28 EUR/päev- Mäesuusad: 23 EUR/päev
    Autor: Riine Lond
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.