11. november 2003 kell 11:31

Boeing ja General Electric päästavad USA kaubavahetuse defitsiiti

Boeing ja General Electric aitavad vähendada USA kaubavahetuse defitsiiti Hiinaga, müües viimasele 2,4 mld dollari eest lennukeid ja mootoreid.

USA kaubavahetuse puudujääk Hiina suhtes peaks suurenema 2003. aastal veerandi võrra ja ulatuma 130 mld dollarini.

Tehing on väike osa 2400 uue lennuki ostust kogumahuga hinnanguliselt 197 mld dollarit, mille peaks kasvav Hiina lennupark endale järgmise 20 aasta jooksul soetama, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

?See märguanne näitab inimestele, et mõlemad riigid püüavad tegeleda kaubavahetuse tasakaalu parandamisega,? ütles Tai Fook Asset Managementi fondijuht Joseph Lau. ?See on poliitiliselt ja majanduslikult korrektne. Paljud USA töökohad on läinud Hiinasse ja USA peab selle heaks midagi tegema,? lisas ta.

Air China, Shandong Airlines, Xiamen Airlines , Hainan Airlines ja Shenzhen Airlines on uudisteagentuurile Bloomberg öelnud, et ostavad Boeingult kokku 30 ühe vahekäiguga 737 mudelitähisega lennukit. Kokku läheb see maksma umbes 2 mld dollarit.

Maailma suurim reaktiivmootorite tootja General Electric (GE) müüb Hiina lennufirmadele aga 360 mln dollari eest CFM56-7B tüüpi mootoreid, mida iga Boeingu peal on kaks.

General Electricu juhatuse esimees Jeffrey Immelt loodab, et Hiina turult saadav tulu kasvab selle aasta 2,6 mld dollarilt 2005. aastaks 5 mld dollarini.

Hetkel kuum