Läti börs tõusult maailmas esiotsas

Romet Kreek 05. jaanuar 2004, 00:00

Meie lõunanaabri Läti börs oli 133,3protsendise tõusuga maailmas mullu koguni teisel kohal.

Eksootilise Lõuna-Ameerika vabariigi Venezuela aktsiaturg oli parim, tõustes 177 protsenti. Venezuela aktsiaturg muutus kohalike investorite seas ülimenukaks, kuna investeerimise abil loodetakse kaitsta sääste kõrge inflatsiooni eest. Sageli on kõrge inflatsioonitasemega maade aktsiaturud ka ühed suurima tõusuga, seda kohalikus valuutas vaadatuna.

Ka teised regiooni aktsiaturud olid investoritele teenimisvõimaluse poolest soodsad, kui arvestada muutusi rahvusvaluutas. Argentiina aktsiaturg tõusis 104,2 protsenti ajaloo tipptasemele.

Brasiilia aktsiaindeks tõusis 97,3 protsenti, värskele rekordkõrgele tasemele. Dollarites oli Brasiilia aktsiaturu tõus veelgi suurem, ulatudes 140 protsendini. Mehhiko aktsiaturg tõusis 43,5 protsenti ajaloo kõrgeimale tasemele.

Aasia parim turg oli Tai, mis oli edetabelis kolmandal kohal 116,6protsendise tõusuga. Singapuri leht Business Times nimetas mullust aastat Tai aktsiaturul kuldseks. Börsi turukapitalisatsioon kahekordistus kuldsel aastal, küündides 112,5 mld dollarini (1,4 triljoni Eesti kroonini).

Kuuendal kohal oli jätkuvalt Euroopa Liidu uksele koputava Türgi aktsiaturg, mis tõusis 79,6 protsenti.

Maailma kontoriks ehk back-office?iks peetava India börs tõusis 60,7 protsenti. Hästi käis käsi ka India naabril Pakistanil, mille börs kerkis 65,5 protsenti. India aktsiaturg tõusis mullu kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Vaid veidi enam kui kaks aastat tagasi oli regiooni raha paigutanud investorid hirmu all, kuna kardeti kahe tuumarelva omava riigi omavahelist sõjalist kokkupõrget.

Indoneesia börs tõusis mullu 62,8 protsenti, Filipiinide oma aga 41,6 protsenti.

Leedu börsile rahapaigutanutele oli läinud aasta edukam kui Eestisse investeerinutele. Leedu börs tõusis Litin-10 indeksi näol 74,3 protsenti. Eesti börsil toimuvat kajastavale Äripäeva indeksile oli möödunud aasta parim aasta pärast 1997. aastat. Indeks tõusis 48 protsenti, olles korraliku tõusuga Balti riikidest viletsaim.

Eestiga võrdse tõusu tegi Norra aktsiaturg, mis oli ühtlasi parim börs arenenud turgude seas, jagades üldarvestuses 13.?14. kohta. Võiks suisa väita, et läinud aasta oli arenevate turgude aasta.

Konvergentsiefekti oodanud Kesk-ja Ida-Euroopasse investoritele oli samuti aasta helde. Poola aktsiaturg tõusis 44,9 protsenti, T?ehhi 43,1 protsenti, Slovakkia 26,9 protsenti ning Ungari vaid 20,3 protsendi võrra.

Venemaa aktsiaturg tõusis aastaga 58 protsenti. Idanaabri aktsiaturu tõus oleks võinud olla suurem. Investoritele mõjusid negatiivselt naftagigandi Jukose ümber puhkenud skandaalid.

Arenenud turgudest oli hea börsiaasta stagneerunud majandusega Saksamaal. DAX-indeks tõusis 37,1 protsenti. Austria aktsiaturg tõusis 34,4 protsenti.

Kui vaadata meie meretaguseid lähinaabreid, paistab liikumise ulatuses suur erinevus. Kui Rootsi aktsiaturg tõusis 29 protsenti, siis Soome aktsiaturg vaid 5,4 protsenti. Soome aktsiaturule jättis oma pitseri suur sõltuvus Nokia-aktsia käekäigust. Selle tulemusega oli meie põhjanaabrite aktsiaturg jälgitud turgudest halvemuselt teine. Viletsam oli vaid Hollandi aktsiaturg, mis tõusis 4,6 protsenti. Eelmisel aastal miinuses lõpetanud börse ei olnud.

Maailma töökoja Hiina pealt teenida soovijad pidid aga pettuma. Hiina aktsiaturg, mis rõõmustas mullu investoreid üliedukalt ülemärgitud esmaemissioonidega, tõusis Shanghai üldindeksi näol vaid 10,3 protsenti. Hiinaga majanduslikult tihedalt seotud Hongkongi aktsiaturu tõus küündis 34,9 protsendini. Tehnoloogiaaktsiaterikas Taiwani aktsiaturg tõusis 32,3 protsenti.

USA aktsiaturule oli läinud aasta edukas. Pärast kolmeaastast langust lõpetas S&P 500 indeks aasta 26,4protsendise tõusuga. Jaapani 20aastase kestvusega aktsiaturu kukkumise järel jäi mullu börs tõusult napilt USA-le alla. Tõusva päikese maa aktsiaturg tõusis 24,5 protsenti.

Suured Euroopa aktsiaturud olid peale Saksamaa edetabeli sabas sörkijad. Prantsusmaa aktsiaturg tõusis 16,1 protsenti, Itaalia 13,9 ja Suurbritannia 13,6 protsenti.

Iisraeli aktsiaturg murdis langusehooaja. 2002. aastal langes TA-100 indeks 25,6 protsenti. läinud aastal tõusis indeks 60,7 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing