Greenspanil võib olla tagataskus trump

Romet Kreek 05. märts 2004, 00:00

USA keskpanga juhil Alan Greenspanil võib olla tagataskus trump. Kui tal seda poleks, tunduksid viimaste päevade sõnavõtud enam kui kummalised.

USA keskpanga juht hoiatas, et Jaapani dollarireservide kasv võib saareriigi majandusele muutuda problemaatiliseks. Mingil ajahetkel võib Jaapani valitsuse (keskpanga) dollariost ehk interventsioonid aeglustuda. Sellisele järeldusele jõudsid ka Nordea Marketsi analüütikud.

Jaapani valitsus vastas järgmisel päeval Greenspani retoorikale. ?Jaapani (valuuta-)poliitika ei muutu selle pärast, kui mõni inimene väljaspool Jaapanit avaldab oma arvamust,? ütles Jaapani rahandusministeeriumi rahvusvahelise büroo direktor.

USA elab võlgu. Selleks, et USA saaks tarbida, peab ta pidevalt laenama raha. Kui Jaapani keskpank teeb valuutaturul interventsiooni püüdmaks ohjeldada jeeni kursi tõusu, ostab ta dollareid. Dollarite ostu kõrvalmõjuna ostab Jaapan USA valitsuse võlakirju.

USA 2003. aasta föderaaleelarve defitsiit oli 374 mld dollarit. Läinud aastal ostis Jaapan 150 mld dollari eest USA valitsuse võlakirju ehk 55 protsenti kõigist välismaalaste poolt ostetud võlakirjadest. Jaapani valitsuse võlakirjaostud moodustasid 2003. aastal umbes poole USAsse tehtud otse- ja portfellinvesteeringutest.

USA võlakirjaturule oleks õudusunenägu, kui Jaapani valitsus lõpetaks USA finantseerimise. Nimelt poleks USAs praegused ülimadalad intressid võimalikud ilma Jaapani interventsioonideta.

Mis võiks olla Greenspani trump? Kui USA-le ei meeldi Jaapani-poolne finantseerimine, peaks olema alternatiivne rahastamisallikas. Võib-olla mõlgub USA keskpanga juhi peas plaan, et USA keskpank võiks ise osta valitsuse võlakirju, vähendades välismaise raha mõju USA-le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing