Hansa väärtus kasvas päevaga 820 miljonit

Raivo Sormunen 02. aprill 2004, 00:00

Hansapanga aktsia sulgus eile uuel rekordtasemel 414,01 kroonil. Päevaga kasvas aktsia hind 2,6% ning panga turuväärtus 820 miljoni krooni võrra.

Aktsia vedas üles viimase nelja nädala suurim, 58 mln kroonini ulatuv käive. Viimase neljateistkümne börsipäeva jooksul on Hansapanga aktsial olnud vaid üks kaotuspäev (see oli üleeile). Kokku on periood kosutanud aktsia hinda 12,3%. Ehkki aktsia hinnatõus tundub suur, võib meelde tuletada, et juba seitse kuud tagasi liikus Hansapanga aktsia 350 krooni juures ehk vaid viiendiku võrra praegusest madalamal.

Sellega ei taha ma öelda, et panga aktsiahind oleks madal. Ettevõtte üle kuueteistkümne tõusnud P/E (hinna/tulu) suhe on küllalt kõrge, eriti kui arvestada panga möödunud sügisel eesmärgiks seatud 10protsendilist maksude-eelset tegevuskasumi kasvuprognoosi.

Kui pank seda konservatiivset prognoosi ei suuda lähitulevikus oma kvartalitulemustega ületada, võib aktsial hinnataseme hoidmisega probleeme tekkida. Vaevalt, et aktsiat praegu ostvad investorid nii madala kasumikasvuga aastas lepivad. Samas pole ettevõtetevaeselt Tallinna börsilt välisinvestoritel peale Hansapanga aktsia suurt midagi endale kahmata. Eesti Telekomilt oodatakse õige pea börsilt lahkumist ja ülejäänud börsiettevõtted on paljudele suurtele fondidele liialt väikesed ja ebalikviidsed. Näiteks Tallinna börsi turuväärtuselt kolmas firma Merko Ehitus (väärtus 130 mln eurot) poleks Helsingi börsiindeksisse kuuluva 114 ettevõtte hulgas mingi tegija. Seetõttu ootaks endiselt, et Eesti Raudtee või mõni teine suurem ettevõte börsile tuleks ja investoreid rõõmustaks. Alles üleeile kurvastas Taani kinnisvarafirma Baltic Property Trust Secura investoreid sellega, et nende Tallinna börsile tulekut pärsivad probleemid Eesti seadustega. 2004. aastal neid seega kohalikul aktsiaturul vaevalt enam loota võib.

Tallinna börsil noteeriti viimane ettevõte 1999. aasta veebruaris, kui börsile tuli Eesti Telekom. Lisaks on viimaste aastate jooksul börsil noteeritud neli võlakirja, kuid need ei rahulda isegi tavainvestorite, veel vähem siis välisinvestorite nälga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing