Leedu piimatöösturid rikastuvad Euroopa Liidu toetuste abiga

Annika Matson 25. mai 2004, 00:00

Leedu maaklerfirma Jusu tarpininkas analüütiku Marius Dubnikovases sõnul on hetkel vaatamata Leedu börsi viimase kahe kuu langusele väga huvitavad sealsete piimatööstuste aktsiad, näiteks Roki?kio suris, Pieno zvaigzdes, Zemaitijos pienas (ZEMP) ning hetkel ka veel Panevezio pienas (PANP), mis lähiajal liitub Pieno zvaigzdesiga.

?Leedu piimatööstusel on suured kasvuvõimalused, sest liitumisel Euroopa Liiduga hakkasid neile kehtima ekspordisubsiidiumid,? ütles ekspert.

Tema sõnul on tulevikus võimalik, et Leetu jäävad kaks võimsat piimatööstust, sest on olnud kuulda ka spekulatsioone, et ühinevad Roki?kio suris ja Zemaitijos pienas. Siis jäävad järele vaid Roki?kio suris ja Pieno zvaigzdes.

Vilniaus Bankase analüütik Jurate Majauskiene seevastu arvab, et nende firmade aktsiad on siiski juba liiga kallid ning soovitab kasumi välja võtta.

Lisaks piimatööstuste aktsiatele toob Dubnikovas esile ka Leedu suurima rõivafirma Apranga aktsiat. Tema sõnul on hiljuti ZARA müügivõrguga koostöölepingu sõlminud Apranga hetkel kõige kiiremini arenev aktsia. Apranga müüb Leedus ka Klementi rõivaid. Aprangal on Leedus 33 kauplust ja ta esindab teiste hulgas Hugo Bossi, MaxMara, Mango, Miss Sixty, Mexxi, Betty Barclay ja Emporio Armani kaubamärke.

Mullu oli firma käive 27,4 miljonit eurot (428,7 mln kr) ja puhaskasum 1,72 miljonit eurot (30 mln kr). Dubnikovas ootab, et sel aastal suureneb Apranga käive ligi 50% võrra.

Ka investeerimisfirma Invalda on Dubnikovase ütluste kohaselt viimasel ajal väga tihti kauplejaid leidnud. Invaldal on mitmetes Leedu börsi firmades kontrollosalused. Suures osas investeerib ta ka kinnisvarasse.

Ka Leedu Telekomis näeb analüütik veel suurt potentsiaali, sest jätkuvalt näitavad aktsia vastu huvi üles välisinvestorid. Ka Vilniaus Bankase analüütik Jurate Majauskiene on oma hiljutise Leedu Telekomi aktsia ?müü?-soovituse asendanud uuesti ?hoia?-soovitusega. Leedu Telekomi investor Stefan Andersson on kindel, et Leedu Telekom näitab tegelikkusest väiksemat puhaskasumit. ?Puhaskasum on avaldatavatest arvudest palju suurem, kuna nad näitavad tegelikkusest palju suuremaid amortisatsioonikulusid,? ütles ta. Anderssoni sõnul on Leedu Telekomil väga hea rahavoog.

Leedu börsi ja OMHEXi liitumise kohta märkis Dubnikovas, et börsi juhid on väga napisõnalised kommenteerima, mis muutub börsi jaoks OMHEXi süsteemi minnes.

Alates juunist saavad leedulased, kelle vara võõrandas õigusvastaselt nõukogude võim, kompensatsiooniks taotleda Leedu Telekomi, merelaevandusfirma Lietuvos Juru Laivininkyste või elektrifirma Rytu Skirstomieji Tinklai aktsiaid.

Kui ohvritele viimati aktsiaid anti, siis aktsia hind tõusis, sest välismaa investeerimisfondid ostsid need turult kohe kokku, kuna enamik aktsiate saajaist on huvitatud sularahast. Ka seekord ootavad analüütikud aktsia tõusu pärast uute aktsiate tulekut.

Seadusvastaselt võõrandatud maa kompenseerimise kolmas etapp lõppes Leedus 30. märtsil. Kompensatsioonide andmise neljas etapp algab 1. augustil, mil raha asemel on võimalik taotleda aktsiaid ainult Leedu Telekomist. Kompensatsiooni määramisega tegeleva Leedu riikliku maateenistuse esindajate sõnul on suurem osa elanikest valinud siiski rahalise kompensatsiooni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing