USA bensiinimure tagasitõmbumine

Raivo Sormunen 10. juuni 2004, 00:00

Toornafta hind langes eile Londonis kuue nädala madalaimale tasemele, kuna turgudel loodetakse, et möödunud nädalal USA naftavarud tõusid. Selle tulemusena väheneks mure bensiinikriisi võimaliku tekkimise pärast.

USA energiaministeerium alandas teisipäeval oma suvist keskmise bensiinihinna prognoosi 1,94 dollarilt 1,91 dollarini galloni kohta (6,41 krooni liitrist). Samas on see siiski aga viiendiku võrra kõrgem number kui aasta eest. Otsuse taga oli Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) lubatud tootmiskvootide tõstmine, mis on alandanud nafta hinda viimase viie kauplemispäeva jooksul 10%.

OPEC teatas nädal tagasi tootmiskvootide tõusust. Naftaministrite arvates võib see suurendada maailmas kütusetootmist 80 miljoni barrelini (1,27 miljardi liitrini) päevas ehk 1 miljoni barreli võrra.

Lisaks oodatakse USA energiaministeeriumilt kinnitust oletusele, et möödunud nädalal bensiini laovarud riigis kasvasid. Umbes kümnendik maailmas väljapumbatavast kütusest müüakse Ühendriikides bensiinina maha, mistõttu on suurriigi tarbimine naftaturul pidevalt luubi all. Kauplejad veavad turgudel kihla, et kiiresti tõusnud USA bensiini import ja rekordilähedane nafta import rahuldavad suvise nõudluse.

Viimaste kuude rekordilise nafta hinna taga oli suurest mure, et USA bensiininõudluse suvist kasvu ei suudeta rahuldada.

Nafta juulikuu lepingute hind langes eile Londoni Rahvusvahelisel Naftabörsil 1,3%, 34,60 dollarini. Tegemist on madalaima hinnaga pärast 30. aprilli.

?Kui bensiini laovarud kasvad, siis turu mured hajuvad,? ütles Bloombergile Sucden UK analüütik Sam Tilley.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing