Looduslik kivi peab vastu üle tuhande aasta

Lauri Levo 07. juuli 2004, 00:00

AS Mendali juhataja Mati Müürisepa sõnul on kunstkivi ja looduskivi vahe seletatav sellega, et looduskivi on tekkinud miljonite aastate jooksul ja peab vastu mitu inimese eluiga. ?Üks tuntumid looduskive igikivi ehk kvartsiit on tugev ja vastupidav kivim, mis peab vastu suurele kulumisele,? ütleb Müürisepp. ?Lisaks on kvartsiit murenemiskindel ning väga väikese veeimavusega, tehes temast suure külmataluvusega looduskivi.?

?Üks tuntumid looduskive igikivi ehk kvartsiit on tugev ja kulumisele vastupidav kivim,? ütleb AS Mendali juhataja Mati Müürisepp. ?Lisaks on kvartsiit murenemiskindel ning väga väikese veeimavusega, tehes temast suure külmataluvusega looduskivi.?

Kvartsiidid peaaegu ei vanane, sest neid ei mõjuta hape, leelis ega lumesoolad. ?Vastupidava kivimina on kvartsiit hinnatud ehituskivi välistingimustes, kus sellest tehakse aiateid, fassaade ja aialaudu,? lausub Müürisepp. ?Igikivi omadused mängivad tähtsat rolli Eesti kliimatingimustes, kus toimub pidev temperatuuride kõikumine talvel.? Loodusliku pinnaga igikivi on tänu krobedale pinnasele ka libisemiskindel.

Müürisepa sõnul on looduskivi koopia kunstkivi vastupidavus küsitav. ?Kunstkivi valmistamisel on kasutatud liiva, plastmassi ja liime ning kivi pealispinda on töödeldud värvainetega, mille vastupidavus on sama lühiaegne kui värvidel,? räägib Müürisepp. ?Iga metallesemega tekitatud kraaps rikub värvi ja alt tuleb välja hele liiva, liimi ja plastmassi mass.?

Sisekujundaja Ivi-Els Schneider on kasutanud looduskivi terrassi ja väliköögi kujunduses. ?Interjööris olen kasutanud kivi vestibüülis, vannitoas ja tualettruumis, nii seinal kui põrandal,? ütleb ta.

Looduslikke materjale hinnatakse Schneideri sõnul kogu maailmas üha rohkem, sest on aru saadud, et naturaalsed materjalid on tervislikumad, kui vahepeal valdavalt kasutatud kunstmaterjalid.Looduskivis on palju värvitoone ja ka kvartsiidi sillerdust, samas kui kunstkivi on hingetu ja värvivaene ja tal puudub looduskivi sillerdus vahelduva värvigammaga.

Kunstkivi kasutamine on Müürisepa sõnul õigustatud laevadel ja lennukitel, kus on tähtis ehitusmaterjalide kaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing