Tallinna börsi liikmetel Carnegiel ja Kaupthing Sofil skoor avamata

Annika Matson 13. august 2004, 00:00

Tallinna börsi liikmete nimekirjas on neli välismaist kauplejat: ?veitsi päritolu Credit Suisse First Boston, Soome Nordea Bank, Islandi Kaupthing Sofi ning Rootsi Carnegie - kaks viimast pole veel ühtegi tehingut teinud.

?Oleme üsna uus Tallinna börsi liige ja pole hoogu veel sisse saanud,? ütles Carnegie Soome üksuse müügiosakonna juht Jari Nurmi. Ta tõdes, et investorite mõningane huvi Tallinna börsi vastu on siiski olemas. ?Loodan, et üsna pea ka meie esimene diil tehakse,? ütles ta.

Kaupthing Sofi aktsiaanalüütik Mika Metsiläle oli koguni üllatus, et nad on ikka veel Tallinna börsi liikmete nimekirjas. Tema andmetel oli neil börsi algusaegadel üsna suur huvi Tallinna börsi vastu, aga hiljem oli firma palunud end liikmete nimekirjast kustutada. Metsilä tunnistas, et nende aktiivsus Tallinna börsil on olematu, kuna aktsiate likviidsus on väga madal ja kasumlikkus väike.

Mõned kompaniid Tallinna börsil on siiski põnevad, näidetena tõi ta taas Hansapanga ja Eesti Telekomi.

OMHEX gruppi kuulumine tema sõnul kahtlemata kergendab investoritel leida ka Tallinna börsilt huvitavamaid aktsiaid.

Põhilise käibe Tallinna börsil teevad Hansapanga ja Suprema Securitiese maaklerid. Väiksema osa annavad ka, Ühispank, LHV, Trigon Securities, Sampo Pank, SBM Pank ehk endine Preatoni pank ja Cresco Väärtpaberid.

Tavaliselt valitseb börsil käibe osas Hansapank, juulis tuli neil aga liidripositsioon loovutada Suprema Securitiesele. ?Viimase 80 kuu jooksul oleme kolmel korral loovutanud oma liidripositsiooni börsil kauplemise käibe osas Supremale, tehingute koguarvu osas on Hansa veel kindel liider, ? ütles Hansabank Markets maakler Romet Tepper. Tema sõnul tegid Hansapanga maaklerid juulis täiesti tavapärase käibe. Erainvestorid teevad Tepperi sõnul kõigest 5% kogukäibest, suured liigutajad on välismaised fondid. ?Põhikauplemine on koondunud Londonisse,? ütles Tepper. Peamiselt tehti tehinguid Hansapanga ja Eesti Telekomi aktsiatega.

?Juulikuu käive börsil jaotus meie klientide vahel ühtlaselt, konkreetselt ühte suurt tegijat ei oskakski välja tuua,? märkis ütles investeerimispanga Suprema turgude osakonna juhataja Sten Sumberg. Ta rõõmustas, et huviliste ring on laienenud stabiilselt. Kliente on tema sõnul juurde tulnud nii Euroopa riikidest kui ka USAst.

Välisinvestorid tunnevad huvi ka väiksemate Eesti börsifirmade vastu, näitena tõi Sumberg Merko Ehituse, Norma ja Tallinna Kaubamaja, ning sondeerivad pinda Lätis ja Leedus.

?Käivet Tallinna börsil aitas kasvatada Läti firma SAF Tehnika esmaemissiooni edukas läbiviimine,? ütles Sumberg. SAF Tehnika aktsiaid ostis aktiivselt kokku Fidelity Investments, kellele kuulub SAF-ist 5,45%. ?Investorid, kes SAF Tehnika emissiooni märkisid, olid väga kvaliteetsed,? ütles Sumberg.

Ka Eesti varahaldusfirmad osalesid väga aktiivselt SAFi emisioonis. ?Eesti varahaldurid märkisid SAFi emissioonil kokku 15-20% kogu pakkumisest,? tõdes ta. Emissiooni maht kokku oli 400 mln kr.

__________

Kaupthing Sofi on Helsingis paiknev Islandi suurima investeerimispanga Kaupthing Banki tütarfirma. Pank loodi kahe Islandi panga - Kaupthing Bank and Bunadarbanki Islands liitudes. Kaupthing Bank tegutseb Soomes, Rootsis, Taanis, Islandil, Fääri saartel, ?veitsis, Luksemburgis ja USAs.

?Kaupthing on rahvusvaheline investeerimispank ning on mitme Euroopa börsi ning New Yorgi börsi liige. Tallinna Börsi liikmestaatus on meile loomulik kasvu jätk," ütles Mika

Carnegie Investment on Rootsi päritolu investeerimispank, mis tegutseb täna kõikjal Põhjamaades. Firma tegeleb väärtpaberivahenduse, investeerimispanganduse, varahalduse ja privaatpanganduse valdkondades.

Carnegiel on harukontorid seitsmes riigis: Rootsis, Taanis, Norras, Soomes, Luksemburgis, Suurbritannias ja USAs. Tallinna börsi liikmeks sai firma selle aasta 23. veebruaril ning ta kaupleb siinsel turul Soomest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing