Silmitsi terrorismiga

Christel Karits 03. september 2004, 00:00

Eelkõige filmi- ja muusikalirollidega publiku poolehoidu pälvinud noor näitleja Priit Võigemast teeb sel laupäeval Ugalas lavastajadebüüdi ning toob publiku ette hetkel ülipopulaarsete vene autorite Vladimir ja Oleg Presnjakovi esikteose ?Terrorism?.

Enamik meist manab nüüd silme ette langevad tornid või pantvangidraama, kuid hoolimata agressiivsest pealkirjast ei kõnele ?Terrorism? sõnagi poliitikast. Otse vastupidi. Loo autorid väidavad, et suured ühiskondlikud pöörded saavad alguse argielust, igapäevastest inimsuhetest. Nii näemegi laval hävingu asemel hoopis kodusemaid paiku ? eluaset, töökohta, parki... Tegelased, kelle elu meie silme all lahti rullub, on aga tavalised inimesed, mitte fanaatilised pommivööga enesetapjad.

Lavastaja Priit Võigemast kinnitab, et tükk on väga hästi kirjutatud ja süüvib meedias käsitletud terrorismi juurteni. ?Selleks, et rääkida terrorismist, ei pea laval veri lendama. See näidend ajab pigem psühhoterrori rida,? ütleb ta. ?Mis toimub lapsepõlves, mis kodus, tööl, kontoris ? kus tekivad psüühilised pinged? Ühesõnaga, mis toimub enne seda, kui pannakse toime terroriakt? Mis viib inimese selleni, et ta paneb endale pommivöö ümber??

Ugala kirjandustoimetaja Helle Leppiku sõnul näitab filmilikult üles ehitatud näidend terrorismi lihtsas ja meile kõigile äratuntavas plaanis, tehes seda pigem humoorikalt kui traagiliselt.

Vendade Presnjakovide ?Terrorism? esietendus Moskva Kunstiteatris 8. novembril 2002. aastal, juhuse tahtel napilt pärast ?Nord-Osti? etenduse pantvangikriisi. Praegu mängitakse seda kümnetes Euroopa teatrites.

Eesti lavale jõuab näidend esimest korda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing