Eestlased põruvad euroametniku konkursil

Anne Oja 30. september 2004, 00:00

Konkursil nooremametniku kohale Euroopa haldusjuhtimise, õiguse, majanduse ja auditeerimise valdkondades oli värbamisplaan Eesti puhul 60, ütles Euroopa Liidu teabetalituse juhataja Villu Känd ja lisas, ?Eelkõige auditi valdkonnas oli kandidaatide arv Eestist sarnaselt teiste uute liikmesriikidega väike.?

Euroopa Komisjoni esindusele saadetud esialgsete andmete kohaselt läbis personaliotsingu sõela 23 Eestist pärit kandidaati. Nende hulgast valivad Euroopa institutsioonid, keda tööle värvata.

Konkursil osales kokku 330 inimest. Enim sooviti saada Euroopa haldusjuhtimise nooremametnikuks, rebimist võis näha ka nooremametniku kohale majanduses ja õiguses. Auditis ei läbinud kolmeastmelist ametnikukonkurssi ükski Eesti 27 kandidaadist. Samamoodi hõrenesid eestlaste read muude euroametite täitmisel, näiteks sekretäride ja tõlkide konkursil.

?Ei saa öelda, et meil keeleoskusega asjad halvad oleks. Inglise keelega on asjad korras. Piisavalt võib leida ka saksa, rootsi keelt kõnelevaid töötajaid,? avaldab oma arvamust CV-Online tegevdirektor Margus Ärm. ?See pole kindlasti võimatu, kuid valik ei tule väga suur,? kostab Ärm aga küsimuse peale, kui palju suudaks CV-Online välja käia üheaegselt nii eesti, inglise kui prantsuse keelt oskavaid töötajaid.

Ka Euroopa personaliotsingu büroo EPSO nendib, et väiksematest liikmesriikidest jäi laienemiskonkursi tulemus oodatust kesisemaks. Ametnikke ei suudetud leida just spetsiifilistes valdkondades. Nappis inimesi, kes valdaksid korraga kolme ELi keelt.

Euroametnikkonna laiendamise programm jätkub keskastme ja kõrgemate juhtide otsimisega, kuhu uutest liikmesriikidest oodati osalema üle 2000 inimese.

Juulis toimunud õiguse, majanduse/statistika, auditi/rahanduse, Euroopa haldusjuhtimise ja pressiteenistuse eelvalikuks registreerus 1300 soovijat, kellest järgnevasse vooru pääses 379.

Aastaks 2008 soovib Euroopa Komisjon värvata kokku 3900 ametnikku keskastmele ja kõrgemateks juhtideks.

Uutest liikmesriikidest soovitakse sealjuures kuni 2010. aastani värvata 3441 ametnikku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing