ÄP fototoimetus • 18. oktoober 2004 kell 22:00

Rahapesuga seotud mees altkäemaksukahtluse all

Vanemprokurör Kristel Siitam-Nyiri ei lükanud ümber Äripäeva infot, et altkäemaksu pakkuja on seotud seni suurima, 700 mln krooni suuruse rahapesu juhtumiga, mida politsei juba mõnda aega uurib.

Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel taheti pistist anda, et uurija vabastaks kriminaalasjas arestitud varad - maasturi, kaatri ja kaks skuutrit.

Kriminaalmenetlust juhtiva Siitam-Nyiri sõnul on üks vahistatutest Tallinna linnakohtu rahvakohtunik, kuid antud juhul ei oma isiku staatus rahvakohtunikuna seost kuriteo toimepanemisega. Rahvakohtunikuna töötavat isikut kahtlustatakse altkäemaksu vahendamises. Teine vahistatu on kahtlustatav suureulatuslikus rahapesus.

Keskkriminaalpolitsei pidas isikud kinni eelmisel neljapäeval kuriteo matkimise käigus pärast raha üleandmist.

Rahapesu uuritakse juhtumi korral, kus kolme aasta jooksul vahendas grupp inimesi metallijäätmeid kokku ligi 700 miljoni krooni ulatuses, jättes maksud maksmata.

Nikolai Strelkovi, Oleg Zarva, Vahur Blumfeldti ja tema õe Katrin Blumfeldti äri sai politsei info kohaselt alguse 1997. aastal. Eestisse toodi ja müüdi edasi muldjat massi, mis sisaldas hinnalisi metalle pallaadiumi ja roodiumi. Kaup müüdi edasi Inglismaa töötlemistehastele.

Väidetavasse rahapesuafääri segatud Strelkov, Zarva, Blumfeldt ja tema õde ostsid rohkesti kinnisvara just neil aastail, on Äripäev varem kirjutanud.

Vahur Blumfeldt soetas endale 2001. aastal kinnistu Keila-Joal, korteri Lohusalus ning kaks elamukrunti Tallinnas, neist ühe kahasse õe Katriniga. Maksuamet arestis osa nende vara, kui kriminaalasi algatati.

Samasuguseid sanktsioone rakendas maksuamet ka Strelkovile ja Zarvale kuuluvate kinnistute suhtes. Nii on maksuameti kasuks arestitud Strelkovile ja Zarvale kuuluv kinnisvara Tallinnas Kosemetsa tänavas ning kolm kinnistut Harjumaal Salmistu külas.

Maksuameti arestist pääses Zarva ja Strelkovi enamusosalusel tegutsev osaühing Lukos, mis peab Lasnamäel Klondaiki nimelist öölokaali.

Metallide müügist saadud raha laekus Blumfeldti kontrollitava firma Argold Investmets kontole, sealt edasi Strelkovi kontole Sampo Pangas. Kui Strelkov läks 400 000 dollarit 2001. aasta sügisel välja võtma, siis talle seda pangast kätte ei antud. Selleks ajaks oli politsei alustanud eeluurimist. Tähelepanu äratasid meeste miljonikroonised autod ja kallid villad.

Autor: ÄP

Hetkel kuum